Reprezentanţi ai UE au îndemnat miercuri Londra ”să nu se facă că negociază” pentru a evita un divorţ brutal al Regatului Unit cu Uniunea Europeană şi i-au avertizat pe euroscepticii britanici că ar trebui să le dea socoteală concetăţenilor lor.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a avertizat cu privire la ”riscul unui «no deal» care rămâne foarte real”, într-o sesiune plenară de peste trei ore în Parlamentul European (PE), la Strasbourg.

”Poate că ar fi alegerea Guvernului Regatului Unit, dar nu va fi niciodată alegerea Uniunii Euroopene”, a subliniat Juncker, întrerupt în mod frecvent de huiduieli ale unor eurodeputaţi britanici care susţin Brexitul, pe care i-a salutat în mod ironic drept ”fanii” săi.

Aceştia au ascultat, de asemenea, avertizarea negociatorului-şef UE al Brexitului Michel Barnier, care le-a spus că ar trebui ”să le dea socoteală cetăţenilor” din ţara lor.

”Cetăţenii britanici, ca ceilalţi cetăţeni europeni, au dreptul la adevăr în privinţa consecinţelor Brexitului, toate consecinţele care sunt mult mai grave (…) decât vreţi voi să spuneţi”, a lansat Barnier.

Cu şase săptămâni înainte de data prevăzută a divorţului, la 31 octombrie, ”nu este vorba, cu siguranţă, de a te face că negociezi”, a avertizat el, o critică voalată la adresa lui Boris Johnson, acuzat în ţara sa de lipsă de seriozitate în discuţii.

Juncker, care urmează să-i predea ştafeta Executivului european la 1 noiembrie Ursulei von der Leyen, vrea să creadă, în continuare, într-un acord.

”Eu nu sunt sigur că vom reuşi, ne mai rămâne foarte puţin timp, dar sunt sigur că trebuie să încercăm”, a subliniat el.

La mai bine de trei ani de la referendumul prin care aproape 52% dintre britanicii care au participat la consultare s-au pronunţat în favoarea unei ieşiri din UE, o masă de lucru, luni, între premierul britanic Boris Johnson, Jean-Claude Juncker şi Michel Barnier nu a condus la vreun progres în bătaia de cap a Brexitului.

Articolul precedentFlota de avioane pentru pasageri se va dubla în zece ani
Articolul următorApel la calm după atacul din Arabia Saudită. Piețele au suficiente rezerve de petrol