Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a reacţionat miercuri la atacurile împotriva a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită, de sâmbăta trecută, şi a trimis un mesaj de calmare, dând asigurări că pieţele au rezerve suficiente „momentan”, relatează agenţia EFE.

 

„Ţările membre ale IEA au circa 1,55 miliarde barili pentru urgenţe în stocurile de rezervă controlate de guverne, ceea ce echivalează cu cantitatea necesară pentru acoperirea timp de 15 zile a cererii mondiale de petrol”, a precizat asociaţia într-un comunicat.

Conform IEA, aceste stocuri pot fi utilizate în mod colectiv într-o situaţie de urgenţă şi vor fi „mai mult decât suficiente pentru a compensa orice întrerupere semnificativă a furnizărilor” pentru o perioadă prelungită de timp.

La acestea se adaugă depozitele suplimentare obligatorii pe care trebuie să le deţină ţările membre şi care includ circa 650 milioane de barili, ce pot fi puse pe piaţă „imediat”, în cazul în care guvernele îşi reduc cerinţele de stocare.

Totodată, mai există 2,9 miliarde barili de urgenţă pentru uz industrial, suficiente pentru a acoperi cererea mondială timp de o lună.

Conducerea IEA a menţinut permanent contactul cu autorităţile saudite după atacul de sâmbătă şi a salutat decizia de joi a ministrului Energiei, Abdulaziz bin Salman, de a relua producţia ce fusese oprită după atac.

Articolul precedentJuncker îl îndeamnă pe Johnson să nu iasă din UE fără un acord
Articolul următorBanca centrală a SUA taie dobânzile din nou, dar Trump e nemulțumit în continuare