Italia, avertizată, din nou, de Bruxelles: „Situația s-ar putea înrăutăți”

Situația din Italia s-ar putea agrava în continuare dacă guvernul de coaliție rămâne axat pe planurile de creștere a cheltuielilor publice, potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Italia urmează să prezinte spre aprobare Comisiei Europene planurile sale controversate de cheltuieli bugetare până luni, la miezul nopții, planuri care au afectat deja piețele financiare, generând astfel costuri mai mari ale împrumuturilor.

Dinamica randamentelor titlurilor de stat ale Italiei cu scadență la 10 ani, sursa: tradingeconomics.com

„Inițiativa guvernului ar putea fi contraproductivă pentru economia italiană, care ar fi nevoită să se confrunte cu rate ale dobânzilor în creștere”, a declarat Valdis Dombrovskis pentru CNBC, în timpul unei întrevederi cu ocazia reuniunii Fondului Monetar Internațional din Bali.

„Guvernul se va confrunta cu costuri din ce în ce mai mari de servisare a datoriei publice. Deci, acesta este cu siguranță un factor care, de asemenea, trebuie luat în considerare atunci când se discută planurile fiscale ale guvernului italian”, a completat el.

Bugetul Italiei pentru 2019 își menține promisiunile făcute electoratului italian privind creșterea cheltuielilor publice și reducerea impozitelor. Dar încalcă promisiunile făcute la Bruxelles în privința scăderea cheltuielilor publice și a datoriei suverane.

Planurile au provocat deja confruntări cu Comisia Europeană care susține, printre altele, normele UE privind cheltuielile publice, rezultate în urma Tratatului de la Maastricht. Deși planurile de cheltuieli prevăd un deficit bugetar al Italiei în cadrul normelor stabilite, guvernul a s-a abătut de la promisiunile guvernului anterior de a reduce cheltuielile publice și de a viza un buget mai echilibrat. Cu alte cuvinte, deși deficitul prognozat se află sub ținta de 3% din PIB, apare o creștere semnificativă a deficitului structural, cu 0,8% din produsul intern brut, pentru 2019, cifră care contrastează masiv față de tendința asumată de precedenta guvernare, care însemna o reducere cu 0,6% a deficitului structural.

Dombrovskis a declarat că Bruxelles-ul nu a dorit să sancționeze Italia pentru renunțarea la condițiile fiscale convenite. „Cu siguranță nu dorim să sancționăm pe nimeni, dimpotrivă, suntem încă în dialog cu autoritățile italiene, încercând să ne asigurăm că autoritățile italiene își vor corecta tendințele”, a spus el.

Italia a devenit o preocupare de vârf pentru participanții la piață în ultimele câteva săptămâni, după ce noul guvern de coaliție a dezvăluit planurile de creștere a cheltuielilor publice aferente următorilor ani. Italia are o datorie de 2,3 mii de miliarde de euro, ceea ce înseamnă un raport al datoriei publice față de PIB de peste 130% motiv pentru care piețele sunt îngrijorate de faptul că cheltuielile mai mari vor împiedica Roma să-și reducă datoria masivă. În plus, dacă neîncrederea va persista, dobânzile vor crește în continuare și, pe cale de consecință, costurile de refinanțare ale guvernului Giuseppe Conte vor crește și ele, astfel exercitând o presiune și mai mare asupra servisării datoriei publice.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – „Toţi se plâng că nu găsesc candidaţi, dar nimeni nu dă salarii mai mari”
Articolul următorGoldman Sachs: „Câștigurile Apple ar putea scădea”. China, vinovatul de serviciu

Comments are closed.