Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat marţi, că intrarea în zona Euro nu mai este un panaceu, iar dacă România nu e pregătită, problemele se pot şi agrava.

Guvernatorul a atras atenţia că riscul pentru România nu este deloc neglijabil, în condiţiile în care doar Bucureştiul şi zona limitrofă Ilfov îndeplinesc condiţiile de aderare la zona euro.

„Dacă cineva ar putea să decupeze Ilfovul cu Bucureştiul, în două-trei săptămâni le-ar putea plasa, având condiţiile să intre în zona euro. Problema este că nu putem să o decupăm. De la Bucureşti sunt vreo 40 de kilometri până la vestitul Las Fierbinţi, care intră mai greu în zona euro. (…) Nu aceasta este problema, faptul că am amânat de două ori intrarea în zona euro. Este o temă falsă. (…) Ţara nu se dezvoltă armonios, este o realitate. Ştiţi, Bucureştiul are PIB-ul pe locuitor mai mare decât Lisabona. (…) După cum vă spuneam, la 100 de kilometri e o zonă de sărăcie cruntă. Nu poate intra numai Bucureştiul în zona euro”, a afirmat Isărescu.

„O să vedeţi că nu toate ţările sunt fericite în zona euro, ceea ce înseamnă că intrarea în zona euro nu mai este un panaceu (…) Intrăm nepregătiţi, nu numai că nu se rezolvă problemele, dar se şi agravează. Esenţiale sunt voinţa şi sustenabilitatea unor eforturi în domeniul convergenţei economice”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

 

Disertaţia de la Universitatea ‘Ovidius’ din Constanţa a fost prilejuită de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa guvernatorului BNR, sub egida manifestărilor „Zilele UOC 2019”.

Articolul precedentCursul flexibil are avantaje faţă de statele care au cursul fix
Articolul următorGiganţii telecom din România ameninţă cu procese pentru prevederi din OUG 114