Astăzi dimineată au intrat în vigoare noile sancțiuni impuse de SUA impotriva Iranului. Iranul a respins ideea de a renegocia un nou acord nuclear extins, care să cuprindă și restricții pentru programul de rachete balistice, astfel că președintele Donald Trump a dispus reimpunerea de sancțiuni.

Uniunea Europeană continuă să recunoască acordul nuclear și a anunțat că va aplica prevederi legale pentru protejarea companiilor europene de efectele previzibile.

Primul set de sancțiuni vizează sistemul financiar iranian, detaliază DPA. Sunt interzise achizițiile de dolari de către guvernul de la Teheran și vânzarea de titluri de stat iraniene.

Peste încă trei luni se vor activa și măsuri împotriva băncii centrale a Iranului, arată Agerpres. Vor fi afectate și industria auto și exporturile de covoare și mărfuri alimentare din Iran, precum și importurile de grafit, aluminiu, oțel, cărbune și unele aplicații software.

De asemenea, Iranului i se interzice achiziționarea anumitor avioane. În noiembrie vor fi reintroduse și sancțiunile împotriva sectorului energetic, iar SUA încearcă să convingă alte țări să își reducă importurile de țiței iranian.

Sancțiunile au fost impuse în 2015 de președintele american Barack Obama, înainte de a se ajunge la acordul nuclear cu Iranul, care a acceptat să își sisteze programul de înarmare nucleară, în schimbul suspendării restricțiilor internaționale.

După ce a preluat președinția, Trump a retras Statele Unite din acord, care este însă susținut în continuare de Franța, Germania și Marea Britanie, țările europene care au semnat înțelegerea.

Articolul precedentINS: Numărul vehiculelor pentru pasageri nou înmatriculate a scăzut 1,5%  în T II
Articolul următorBCR lansează ”Școala de bani”, cea mai mare campanie de educație financiară din România

Comments are closed.