Fotolia_3907887_Goos_La

Investițiile străine s-au dublat în Bulgaria în primele zece luni ale acestui an, în timp ce în România s-au păstrat aproximativ la același nivel. Diferența este una de volum în favoarea țării noastre.

 

Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au urcat la 953,1 milioane de euro în primele zece luni din 2019, cu 554 milioane de euro mai mult comparativ cu perioada similară din 2018 (creștere de 138%), arată datele Băncii Centrale, transmite Novinite.

În aceeași perioadă, investiţiile străine directe au crescut în România cu doar 1,13% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 4,822 miliarde de euro

Cele mai semnificative investiţii străine directe în Bulgaria au provenit din Olanda (422 milioane de euro), Germania (233,7 milioane de euro) şi Marea Britanie (168,2 milioane de euro).

Sudul Bulgariei şi marile zone economice de lângă Sofia, Plovdiv, Haskovo şi Dimigtrovgrad continuă să atragă cea mai mare parte a FDI. Cu excepţia unor investiţii în sectorul auto realizate în Vratsa (Teklas şi MD Elektronik), Lovech (Voss Automotiv) şi Plevna (Leoni), autorităţile de la Sofia consideră că nivelul investiţiilor din alte regiuni din nordul Bulgariei încă este insuficient dar tendinţa se va schimba după finalizarea autostrăzii Hemus şi a altor şosele în această parte a ţării.

Deteriorarea structurii demografice în unele regiuni bulgare şi scăderea semnificativă a populaţiei în unele oraşe afectează nivelul investiţiilor, în contextul lipsei forţei de muncă calificate din cauza migraţiei, potrivit Agerpres.

Recent au demarat procedurile pentru una din cele mai mari investiţii străine directe în Sofia. Agenţia InvestBulgaria a semnat memorandumuri cu şefii companiei chinezo-coreene Songuo Motors şi ai holdingului italian Hadid pentru construirea unei fabrici care va produce vehicule electrice. Cele două companii intenţionează să investească 200 de milioane de dolari în Bulgaria şi să creeze aproape 2.000 de locuri de muncă.

Emigranţii bulgari ar putea redeveni cei mai mari investitori străini. Anul trecut, transferurile bancare private către Bulgaria s-au ridicat la nivelul record de 1,17 miliarde de euro, iar 80% din această sumă a venit din ţări membre ale UE, restul din state cu comunităţi bulgare importante, cum ar fi SUA, Canada şi Turcia.

Conform datelor Eurostat, doar patru ţări membre ale UE au primit mai mulţi bani de la emigranţi decât Bulgaria: Portugalia, România, Polonia şi Croaţia.

Cum stau lucrurile în România

Investiţiile străine directe au crescut în primele 10 luni din 2019 cu 1,13% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 4,822 miliarde de euro, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 4,822 miliarde de euro (comparativ cu 4,768 miliarde de euro în perioada ianuarie – octombrie 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 4,205 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 617 milioane euro”, se menţionează într-un comunicat al BNR.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate a scăzut, în primele 10 luni din 2019, cu 1,53%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, la 4.646 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele 4.646 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 18,309 milioane dolari, în scădere cu 43,8% faţă de perioada ianuarie – octombrie 2018.
Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 47.239, dar cea mai mare valoare a capitalului social este a societăţilor olandeze, respectiv 13,223 miliarde de dolari, în 5.258 de firme.

Articolul precedentProiect: Asigurările de locuință, obligatorii și pentru casele nelocuite
Articolul următorCe se întâmplă cu acordul comercial dintre UE și Marea Britanie post-Brexit