Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat „îngrijorarea serioasă” cu privire la faptul dacă blocul comunitar va putea încheia un acord comercial post-Brexit cu Marea Britanie în 2020.

 

Una dintre sarcinile urgente ale noii Comisii Europene va fi să stabilească împreună cu Londra condiţiile relaţiei sale cu UE după ieşirea planificată pe 31 ianuarie. După această dată Regatul Unit va rămâne într-un acord de tranziţie până la sfârşitul anului 2020, timp în care negociatorii dezbat viitoarele relaţii comerciale.

„Sunt foarte îngrijorată, având în vedere puţinul timp pe care îl avem”, a declarat von der Leyen pentru ziarul francez Les Echos într-un interviu publicat vineri.

„Nu este vorba doar de negocierea unui acord de comerţ liber, ci de multe alte subiecte. Mi se pare că, de ambele părţi, trebuie să ne întrebăm serios dacă toate aceste negocieri sunt realizabile într-un timp atât de scurt”, a spus ea.

„Cred că ar fi rezonabil să facem un bilanţ la jumătatea anului şi, dacă este necesar, să acceptăm o prelungire a perioadei de tranziţie”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene, conform Agerpres.

În cadrul acordului de retragere pe care premierul Boris Johnson l-a convenit cu UE, dar care nu a fost încă aprobat de parlament, Marea Britanie ar putea solicita o prelungire de un an sau doi. Însă Johnson, care a câştigat o majoritate confortabilă la alegerile generale anticipate din Marea Britanie din această lună, insistă că nu va cere mai mult timp şi pregăteşte legislaţia care să interzică o astfel de acţiune.

În acest caz, negociatorii vor avea la dispoziţie doar 11 luni pentru încheierea unui acord comercial, sarcină pe care oficialii ambelor părţi au descris-o ca fiind extrem de ambiţioasă.

La începutul acestei săptămâni, negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a recunoscut că acordul şi ratificarea unei relaţii post-Brexit până la sfârşitul anului 2020, aşa cum a cerut premierul britanic Boris Johnson, va fi o provocare uriaşă, dar a dat asigurări că se va face tot posibilul, chiar dacă nu se poate realiza totul.

Dacă anul 2020 se încheie fără a fi încheiat un acord, Marea Britanie va rupe legăturile cu uriaşa piaţă unică a UE, fără acorduri ulterioare pentru a proteja locurile de muncă şi comerţul de ambele părţi.

Articolul precedentInvestițiile străine s-au dublat în Bulgaria în ultimul an. Cum stau lucrurile în România
Articolul următorCâți bani țin românii la bancă. Preferă depozitele în lei sau în euro?