Premierul Nicolae Ciucă îi cheamă la raport pe experții din energie. ANRE și Ministerul Energiei trebuie să găsească soluții pentru a pune capăt speculei care umflă facturile românilor, în condițiile în care statul a fost principalul beneficiar, cu încasări de 3,5 miliarde de lei din taxarea profiturilor uriașe. Guvernul a dat asigurări că prețul rămâne neschimbat pentru români. 

Premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Energiei un raport privind valoarea și stadiul investițiilor menite să sporească capacitatea de producție energetică, atât la companiile de stat, cât și la cele private, potrivit Realitatea Plus. 

De asemenea, ANRE trebuie să-i prezinte premierului o analiză privinf evoluția prețurulor energieri, precum și un raport privind decontarea către companii a schemelor de compensare și plafonare. Potrivit furnizotilor, valoarea totală a celor 2 scheme de ajutor ar fi de circa 40 de miliarde de lei.

Guvernul încearcă să mențină sub control și situațiile de speculă de pe piața energiei, ingnorând însă faptul că statul și companiile energetice pe care le controlează sunt principalii beneficiari ai scumpurii energiei.  Astfel, scenariul supraimpozitării veniturilor ar urma să-i vizeze doar pe traderi, adică cei care cumpăraq energie la un preț și vând mult mai scump, fără a-i verifica însă și pe producători, pentru a stabili dfacă prețul inișțial la cestre vând are justificare în costurile de producție. 

Premieurl Nicolae CIucă a afiamt la finalul săptămânii trevute că PNL nu se opune nici idei plafonrăii preșului de producție,. Social-democcrații doresc însă revenirea la o piață reglemenată pentru o perioadă determinată de timp, afirând că acaeats ar fi osngura modalitate de a bloca tendințele speculative. 

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentCiolacu: Consumatorii casnici vor plăti în continuare tarifele plafonate
Articolul următorSECETA în România. Peste 400 de mii de hectare afectate în 34 de județe – Ce culturi sunt compromise

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau