în urma unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvern, potrivit Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Câştigul salarial a scăzut în luna august, atât în valoare brută, cât și netă, față de luna iulie, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai severe scăderi au fost în domeniile afectate de restrângerea activității, precum HoReCa sau industria cărbunelui.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în august, de 5.337 lei, cu 131 lei (-2,4%) mai mic decât în iulie. Și valoarea medie nominală netă  a scăzut cu 97 lei (-2,9%), la 3.275 lei, arată datele INS.

Cele mai mari câștiguri salariale nete au fost în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, respectiv 7.431 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 1.704 lei.

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de diversele efecte negative ale crizei economice generate de pandemie (restrângerea activității, șomaj, reducerea timpului de lucru, etc).

Cele mai mari scăderi față de luna precedentă au fost în industria cărbunelui, unde salariile au fost mai mici, în medie, cu 17,1%.

Cele mai semnificative creşteri salariale au fost în activităţile de servicii anexe extracţiei (5,7%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net, în special din cauza acordării tichete de vacanţă în luna iulie. Din acest motiv, în învăţământ câștigurile au fost mai mici cu 12,1%, inclusiv prin reducerea sumelor reprezentând plata cu ora pe perioada vacanţei și administraţie publică (-2,6%), potrivit INS.

Salariul mediu net din august 2020 a fost cu 7,6% mai mare decât cel din august anul trecut.

Puterea de cumpărare a salariului net a crescut și ea în raportarea de la an la an (104,8%), dar a scăzut față de luna precedentă (97,1%).

 

Articolul precedentRaed Arafat a cerut prelungirea STĂRII DE ALERTĂ
Articolul următorPărinţii ar putea beneficia de zile libere plătite în perioadele în care copiii lor învață online