Guvernul pregătește un document care va fi trimis Parlamentului, prin care pensiile vor fi înghetate anul acesta, relatează Realitatea PLUS.  Este vorba, potrivit sursei citate, de mai multe amendamente la Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) prin care au fost înghețaate mai multe venituri, printre care se află și salariile bugetarilor, care au rămas la nivelul lunii decembrie a anului trecut. 

În ceea ce privește pensiile, acestea ar urma să fie înghețate la 1.442 lei, respectiv vor rămâne la valoare de la finalul anului trecut.

Veștile proaste nu se opresc însă aici. Se pare că nu va exista niciun fel de majorare ,potrivit documentului consultat de jurnaliștii Realitatea PLUS.

Astfel că ar urma ca anumite sporuri să fie plafonate sau chiar suspendate. Vorbim despre sporul de 30% care ar trebui acordat angajaţilor prefecturilor din ţară, care au mers la serviciu în perioada pandemiei de coronavirus. În aceeași categorie ar putea fi inclus și sporul de perculozitate, dar și cel care ar trebui să fie acordat persoanelor care lucrează cu Programul Național de Dezvoltare Locală (TNDL).

Am putea spune că înghețarea pensiilor nu este o măsură care să ne ia prin surprindere, asta dacă ne gândim că bugetul pe anul 2021 întarzie să fie prezentat în Parlament, în ciuda insistențelor PSD – principalul partid de Opoziție – pentru că premierul și coaliția de guvernare încă lucrează la acest proiect.

De altfel, Guvernul a anunțat, în repetate rânduri, că vrea să limiteze drastic cheltuielile pe anul acesta pentru a se încadra în deficitul de 7%, premierul Florin Cîțu însuși afirmând că „se va uita la toate sporurile din sistemul public”.

Vă reamintim că în ultima săptămână au avut loc mai multe proteste în București și în țară, sindicatele din domenii-cheie  manifestând față de măsurile de austeriate ale Guvernului. Printre revendicări s-a aflat și solicitarea de respectare a Legii 127 din 2020, care prevede majorarea punctului de pensie cu 40%. Pensiile au crescut anul trecut cu doar 14%.

Anterior, în spațiul public au fost vehiculate mai multe scenariile. Una dintre variantele vehiculate prevedea majorarea pensiilor cu 3,1%, începând din luna martie. O altă variantă vorbea despre posibilitatea unei majorări cu 8,1% din septembrie, iar cea din urmă se referea la o posibilă creștere cu 10%, tot din luna septembrie. Încă de pe atuncui, scenariul înghețării pensiilor era și el luat în calcul.

Articolul precedentFlorin Prunea, dezvăluiri explozive din culisele alegerilor pentru șefia FRF: amenințați cu PUȘCĂRIA dacă nu votau cu Burleanu
Articolul următorOficial: 2020 a fost cel mai rău an din istoria turismului