Inflația s-a menținut în ultima lună la nivelul lunii precedente: 9.4%. Prețul alimentelor a scăzut ușor după măsurile de plafonare a adaosului comercial la unele alimente de bază. Datele indică scăderi mult mai mici decât cele anunțate de Consiliul Concurenței, care a încercat să umfle efectul plafonării prețurilor.

Rata anuală a inflației s-a menținut la 9,4% în august, în ciuda faptului că guvernul a plafonat adaosul comercial la unele alimente de bază. Alimentele sunt în continuare mai scumpe cu 12% față de anul trecut.

Potrivit INSSE, indicele prețurilor de consum (inflația) s-a menținut la +9,4% în luna august, față de august 2022. Alimentele sunt cu 2% mai ieftine față de iulie, dar sunt în continuare cu 11,8% mai scumpe față de august 2022 și cu 4,6% față de începutul anului. 

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, acestea au continuat să se scumpească și față de iulie (+2,4%) și sunt cu 7% mai scumpe față de august anul trecut. 

Situația prețurilor pentru unele produse alimentare:

Pâinea s-a ieftinit cu -2,3% față de iulie, dar este cu +10% mai scumpă față de anul trecut.
Cartofii sunt mai ieftini cu -13,3% față de iulie, însă sunt cu +17% mai scumpi față de august 2022.
Fructe: -1,3% / +11%.
Carne: -0,5% / +13,3%.
Ouă: -4,5% / +19,7%.
Lactate: -1% / +13,6%.
Consiliul Concurenței susținea că prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu 43% la începutul lui august, după aplicarea ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, s-au scumpit cu 20% medicamentele față de iulie și detergenții cu 3%. Combustibilii s-au scumpit cu 4%, dar sunt mai ieftini față de anul trecut. Țigările, +10% față de august 2022.

Articolul precedentPeste 1.200 de microbuze electrice școlare, finanțate din PNRR, pentru transportul elevilor
Articolul următorÎn ciuda anunțurilor de restructurare, statul aduce tot mai mult personal în instituții. A fost al doilea cel mai mare angajator al acestei veri