Lunile de vară au adus peste 5.700 de locuri de muncă în sectorul public din România. Acest număr este dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, când lunile iunie, iulie și august au adus 2.818 locuri de muncă noi la stat.

Lunile de vară au adus aproximativ 5.700 de oportunități de angajare pentru cei care au fost în căutarea unui job în aparatul de stat. Dintre acestea, mai mult de jumătate, respectiv 3.036, au fost postate în luna iunie.

În iulie, a urmat o scădere abruptă la nivelul angajărilor noi, în condițiile în care candidații au putut aplica la doar 826 de joburi. August, în schimb, marchează o ușoară revenire, cu 1.800 de posturi vacante în instituțiile de stat. Comparativ, sectorul privat a avut aproximativ 100.000 de poziții noi, deschise în același interval de timp pe cea mai accesată platformă de recrutare din România, ejobs.

„Ce rămâne neschimbată, în schimb, este nevoia de candidați aproape exclusiv din zona funcțiilor de execuție, de care este nevoie în special pentru instituțiile locale. Din cele 5.700 de joburi postate, 390 reprezintă funcții de conducere, iar restul sunt funcții de execuție”, spune Bogdan Badea, reprezentant al platformei de joburi.

Instituțiile care au căutat să angajeze cei mai mulți oameni în timpul lunilor de vară

Peste 2.000 de locuri de muncă au fost postate de instituțiile locale, instituțiile județene fiind al doilea cel mai mare angajator al acestei veri.

Curtea de Conturi, raport devastator despre cum ne descurcăm în caz de inundații: N-avem cu cine

Urmează primăriile, unitățile militare, consiliile județene și Guvernul. În funcție de distribuția geografică, cea mai mare nevoie de personal a fost în București și Ilfov (1.200 de poziții deschise), urmate de Cluj (cu 381 de poziții), Constanța (251), Timiș (221), Brașov (202) și Iași (200). În direcția opusă se află județe precum Mehedinți, Olt, Sălaj ori Satu Mare.

De altfel, acestea sunt doar câteva exemple, însă privind lucrurile la scară largă, cu excepția Capitalei și județelor mari, precum Cluj, Timiș, Brașov, Constanța, Iași, pentru candidați este destul de complicat să își găsească un job la stat pentru că numărul de posturi vacante este în fiecare lună foarte mic. În iulie, spre exemplu, au fost județe care nu au avut nici 10 locuri de muncă nou postate. În aceste condiții, tot mediul privat, cu sectoare lui mari, precum retailul, serviciile sau transporturile, rămâne prima opțiune pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Și pentru că recrutează la volume mari, și pentru că au o acoperire națională care include și județele și orașele mai mici”, detaliază Bogdan Badea.

Instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați, la nivel național, sunt primăriile, școlile, spitalele, liceele / școlile profesionale / colegiile tehnice / colegiile naționale și universitățile. Peste 70% din posturi sunt full time, iar aproximativ 1.500 sunt sezoniere sau pe bază de proiect.  

Articolul precedentInflația stagnează la 9.4% – Statistica dezmite raportările triumfaliste ale Consiliului Concurenței privind ieftinirile
Articolul următorDatoria externă a României a explodat. Creștere uriașe pentru finanțarea administrației publice