Rata inflației ar putea ajunge trece de 15% în iunie, iar până la finalul anului poate depăși prognoza Băncii Naționale. Pe fondul scumpirilor și a temerii legate de viitor, leul va continua să se devalorizeze în fața euro, estimarea privind paritate la final de an fiind de 5 lei/euro, potrivit economistului şef al BCR, Ciprian Dascălu.

Analiza BCR, coordonată de Ciprian Dascălu, economist şef al băncii, arată că BNR şi-a ajustat paşii de majorare a dobânzii de politică monetară în aşa fel încât diferenţialul dintre dobânda cheie a României faţă de cel al Poloniei să rămână neschimbat.

 

În aceste condiții, estimarea BCR este că BNR va majora cu o valoare egală dobânda cheie la următoarea şedinţă de politică monetară, din 6 iulie. „BNR ar trebui să continue să mențină un control strâns asupra monedei, având în vedere ponderea relativ ridicată a valutei în stabilirea ratei inflaţiei(…) Prin urmare, prognoza noastră EUR/RON la 5,05 la sfârșitul anului este supusă riscurilor de scădere; poate că nivelul 5.00 ar putea fi important din punct de vedere psihologic pentru a ne amâna apelul pentru anul următor”, subliniază Dascălu.

Potrivit aceleiași analize, rata inflației (sau indicele prețurilor de consum) ar putea fi de 12,8% la finele anului, după un vârf de peste 15% în iunie.

Pentru comparație, prognoza de inflație a BNR indică 12,5% pentru sfârșitul lui 2022 BCR.

Inflația alimentară a crescut la 14,25% a/a în mai, de la 13,54% a/a în aprilie, determinată de alimente proaspete.

Preturi non-alimentare a accelerat în continuare la 17,18% a/a, de la 16,35% a/a, pe fondul prețurilor mai mari la combustibil și tutun.

Servicii prețurile au crescut la 7,47% a/a/ în mai față de 7,11% a/a anterior.

Articolul precedentElectrificarea căii ferate Giurgiu-Bucureşti, proiect avizat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
Articolul următorȘoferii sunt chemați la protest în benzinării din cauza scumpirii fără precedent a carburanților