În ședința Consiliului Tehnico-Economic din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, am avizat favorabil proiectul de achiziție a încă 20 de trenuri (rame) electrice de lung parcurs.

Investiția se va realiza prin intermediul Autorității pentru Reformă Feroviară, aflată din subordinea MTI. Este vorba despre continuarea proiectului de investiții în rame electrice de mediu și lung parcurs care, în prima fază, a vizat achiziția a 37 de trenuri.
Obiectivele proiectului de investiții, stabilite prin Programul de acțiune pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare și transferul modal către calea ferată a fluxurilor de transport călători și marfă, vizează creșterea competitivității transportului feroviar pe piaţa internă și integrarea în spațiul feroviar unic european, precum și dezvoltarea serviciilor publice obligatorii utilizând noua flotă de rame electrice, introduse pe rețeaua electrificată până în 2022 și pe rute selectate propuse spre electrificare (Cluj Napoca – Oradea, Constanța – Mangalia și București – Giurgiu).
Rutele pe care vor fi introduse noile trenuri:
-Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov
-Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova – Calafat
-Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iași
-Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava
-Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Iași
-Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Suceava
-Galați – Brăila – Constanța – Mangalia
-Iași – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia
-Suceava – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia
-Giurgiu – București – Ciulnița (Slobozia) – Călărași
Ramele electrice vor asigura, între altele circulația cu o viteză minimă de 160 km/h și maximă de 200 km/h, o capacitate de transport de minim 160 locuri fixe (clasa întâi și clasa a doua), construite pentru a asigura confortul pentru deplasări de lung parcurs (7 – 10 h /direcție), accesibilitatea persoanelor cu mobilitate redusă, suport pentru politicile naționale de aliniere la standardele europene prin echiparea cu sistemul de control al vitezei ETCS nivel 2.
Achiziția celor 20 de rame electrice RE-IR2 este parte din Programul Național de Redresare și Reziliență PNNR. Valoarea totală a proiectului depășește 450 milioane EURO, din care aprox. 180 milioane EURO reprezintă achiziția trenurilor (finanțate prin fonduri europene nerambursabile) și 270 milioane EURO reprezintă contravaloarea serviciilor de întreținere și reparații (plătiți de operatorii feroviari pe parcursul celor 30 de ani de exploatare).

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentNu suntem pregătiți pentru viitor
Articolul următorInflația dinamitează veniturile românilor. Previziuni sumbre și pentru cursul valutar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau