Protest în Botosani (sursă: Silviu Constantin)

Șoferii din întreaga țară sunt chemați la proteste în benzinării, ca urmare a scumpirii fără precedent a carburanților, dar și a lipsei de reacție a guvernanților. Acțiunile ar urma să aibă loc pe 30 iunie, începând cu ora 12:00, iar conducătorii auto au de gând să blocheze accesul în stațiile de alimentare.

Evenimentul intitulat „Proteste in toată țara contra prețului carburantului!” a fost anunțat pe rețelele de socializare.

„E timpul să facem ceva, ieșiți în stradă, blocați pompele! Este imposibil și inadmisibil că într-o țară ca România prețul carburantului să depășească 9 lei/litru. Share masiv ca să vadă țoață lumea și să stabilim ce și când vom face. La 121$ pe baril este imposibil că prețul să depășească 9lei/litri (unde jumătate din acești bani merg către stat). Noi facem ceva !”, este mesajul transmis de organizatori.

România importă 70% din necesarul de petrol pentru cele 3 rafinării pe care le are, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, pe Marea Neagră,  ceea ce a făcut ca de la debutul conflictului din Ucraina costurile operaționale să crească semnificativ

Pe de altă parte, chiar și la nivel mondial se întrevede o înrăutățire a situației, estimându-se cotații record de 130-135 de dolari pe baril în cazul petrolului Brent.

Articolul precedentInflația dinamitează veniturile românilor. Previziuni sumbre și pentru cursul valutar
Articolul următorCULISELE STATULUI PARALEL. România, zguduită de prețurile la carburanți. Șoferii au ieșit în stradă