După patru luni de scădere continuă a activităţii, în luna decembrie, industria a intrat în contracţie puternică. Probabil că sezonalitatea a contribuit la slăbirea activităţii, dar nu a fost singurul factor de regres. Căderea comenzilor pentru export a atins un record istoric – 32 de puncte, relevă rezultatele Barometrul Industriei din România, întocmit de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi IRSOP.

Costurile au rămas ridicate deşi activitatea s-a îngustat substanţial. Totuşi, managerii consideră că pe termen mediu, peste şase luni, sunt şanse de redresare. Deocamdată, e greu de imaginat cum va putea industria să recupereze într-un timp rezonabil de 1-2 luni prăbuşirea din decembrie 2019.

PRODUCŢIA
Volumul producţiei a scăzut la 40 de puncte, cu 10 puncte sub graniţa de 50 între expansiune şi contracţie.
Stocurile au fost în contracţie permanentă tot anul şi au rămas contractate la 47 de puncte în decembrie.

CEREREA
Comenzile noi au căzut de la 53 în noiembrie la 40 în decembrie. Lipsa comenzilor se va simţi în activitatea din lunile următoare
Comenzile pentru export sunt la un minim istoric de 32 de puncte. Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă. E greu de presupus cum si când se va restabili activitatea de export.

Importurile de materii prime s-au contractat şi ele masiv, de la 56 în noiembrie la 45 în decembrie. Când se evaporă comenzile, managerii reduc sau sistează importurile şi le reactivează dacă apar comenzi noi la orizont. Decalajul are implicaţii asupra volumului activităţii.

 

FORŢA DE MUNCĂ
Numărul salariaţilor a rămas contractat la 47 de puncte. De aproape doi ani indicatorul pentru angajări a semnalat mai degrabă intenţia managerilor de a conserva în loc de a creşte numărul actual de salariaţi. Dar, după scăderile repetate de activitate, culminând cu contracţia din decembrie, nu e exclus ca în 2020 să apară si tendinţe de disponibilizare.

COSTURI ŞI VENITURI
Costurile de producţie au scăzut de la 69 în noiembrie la 64 în decembrie, dar se află tot în zona de creştere, peste 50 de puncte. Un personal constant menţine costurile ridicate, dar în lumina slăbirii masive a activităţii, cheltuielile salariale vor deveni curând nesustenabile.
Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas de trei luni pe loc la 55 de puncte. Nu cresc şi nu scad, dar semnalează că firmele se bazează pe preţuri pentru a maximiza veniturile în condiţii de cerere slabă.

AŞTEPTĂRILE
Indicatorul global de încredere a managerilor în redresarea activităţii peste o jumătate de an a crescut la 70 de puncte, de la 64 în noiembrie. În stadiul actual de comprimare a industriei, aşteptările managerilor seamănă mai mult cu speranţa decât cu realismul.

Articolul precedentConsiliul Concurenţei a sancţionat gigantul Roche cu 12.8 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă
Articolul următorRoche amenință Consiliul Concurenței cu plângeri penale după amenda de 12,8 milioane