Industria de gambling globală a reacționat imediat după introducerea sancțiunilor din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene împotriva Rusiei. Acțiunile principale presupun blocarea conturilor despre care există suspiciunea că sunt finanțate din surse rusești, scoaterea din ofertă a pariurilor pentru evenimentele sportive din Rusia și Belarus, precum și încetarea oricărei relații de sponsorizare sau parteneriat cu companii deținute de ruși.

În SUA, Caesars, DraftKings, FanDuel și PointsBet au fost primele agenții care au declarat că nu mai acceptă pariuri pe ligile sau evenimentele sportive din Rusia sau Belarus. Imediat li s-au alăturat furnizorul de echipamente IGT și grupul care deține operatorii Penn National și Barstool.

Divizia de jocuri de noroc din Colorado a reacționat însă la nivel statul, suspendând – pe termen nedeterminat – toate organismele de conducere, ligile, echipele, jucătorii și evenimentele din Rusia și Belarus din catalogul oficial de pariuri sportive, ca urmare a invaziei din Ucraina.

Această măsură nu este una deloc benefică pentru operatori, din cauza faptului că un număr însemnat de pariuri erau plasate pe KHL, prima ligă de hochei din Rusia, dar și de pe meciurile de tenis de masă din Moscow Pro Liga, față de care pariorii au prins drag în momentul lockdown-ului global, acestea numărându-se printre singurele evenimente sportive desfășurate pe plantă în primăvara anului 2020.

Reacțiile au venit și din Europa. Operatorul suedez LeoVegas, care a donat 46.000 de euro pentru Crucea Roșie, în scopul sprijinirii refugiaților din Ucraina, a anunțat, prin intermediul CEO-ului Gustaf Hagman că „LeoVegas Group a decis să suspende toate pariurile pe sporturile interne din Rusia și Belarus”.

Britanicii de la Genius Sports, o companie de top din sectorul statisticilor sportive, care oferă servicii de gestionare a datelor, streaming video și integritate pentru divere ligi, a anunțat că va suspenda operațiunile comerciale atât în Rusia, cât și în Belarus. „Genius Sports confirmă faptul că, în urma evenimentelor din Ucraina, încetează toate operațiunile comerciale din Rusia și Belarus. În orice moment, prioritatea noastră rămâne asigurarea siguranței și bunăstării colegilor noștri, a familiilor lor și a celor dragi din regiune. Gândurile noastre sunt alături de poporul ucrainean”, a declarat compania.

Autoritatea pentru jocuri de noroc din Malta (MGA), acolo unde sunt licențiați foarte mulți dintre operatorii de top din Europa, a lansat un comunicat prin care dorește să atragă atenția asupra aplicării acestor sancțiuni: „Autoritatea subliniază importanța ca titularii de licență să se asigure că toate sistemele utilizate pentru monitorizarea sancțiunilor sunt gestionate eficient și eficient, că aceștia sunt informați cu privire la orice actualizări privind situația din Rusia/Ucraina și, în consecință, își calibrează sistemele de monitorizare a sancțiunilor,” a informat MGA.

În ultima săptămână, aceste măsuri s-au extins tot mai mult. Astfel, sporturile din Rusia nu se mai găsesc nici în ofertele agențiilor din online-ul românesc, întrucât furnizorii cotelor au eliminat competițiile rusești.

Operatorii din industria globală de gambling au demarat și o campanie de strângere de fonduri, Gaming Industry for Ukraine, își propune să strângă 250.000 de lire sterline pentru cei afectați de război. Până în prezent, s-au strâns peste 183.000 de lire sterline.

Articolul precedentFlorin Cîțu, propunere pentru creșterea rapidă a veniturilor românilor
Articolul următorSă mori sufocat de geografie