Incredibil câte miliarde vrea Rusia să pună la bătaie pentru petrolul și gazele din Iran

Rusia este gata să investească 50 miliarde de dolari în industria de petrol și gaze a Iranului, cele două țări continuând să își îmbunătățească legăturile, în timp ce Statele Unite încearcă să împiedice cât mai mult exporturile de țiței din Iran.

„Rusia este pregătită să investească 50 de miliarde de dolari în sectorul petrolier și de gaze din Iran”, a declarat Ali Akbar Velayati, consilier principal pentru afaceri internaționale al liderului suprem al Iranului, conform Financial Times. În fapt ar fi vorba de o cooperare vizând o strategie regională, mai curând militară în care sectorul energetic are un rol primordial.

Velayati a efectuat, recent, o vizită la Moscova, care a inclus o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin. „Cooperarea militară și tehnică dintre Iran și Rusia este de importanță majoră”, a mai declarat consilierul.

„Discuția s-a axat pe aspectele de cooperare ruso-iraniană, precum și pe situația din regiune, inclusiv evoluțiile din Siria. Părțile și-au reafirmat angajamentul față de Planul comun de acțiune comun privind acordul nuclear al Iranului (JCPOA)”, a declarat Kremlinul dupa reuniunea care a avut loc în urmă cu câteva zile.

Potrivit oficialului iranian, o companie petrolieră rusă a semnat un acord cu Iranul în valoare de 4 miliarde USD, iar acest acord „va fi pus în aplicare în curând”.

Giganții energetici ruși Rosneft și Gazprom au demarat, la rândul lor, discuții cu ministrul petrolului din Iranului în vederea semnării unor potențiale tranzacții în valoare de până la 10 miliarde de dolari, a afirmat consilierul iranian, în timp ce un oficial guvernamental rus a confirmat planurile de investiții ale rusești în valoare totală de 50 de miliarde de dolari.

La începutul acestui an, o companie iraniană locală, Dana Energy, într-un consorțiu condus de Zarubezhneft din Rusia, a semnat un acord cu Compania Națională Iraniană de Petrol (NIOC) pentru reamenajarea câmpurilor petrolifere Aban și West Paydar, cu un o investiție totală estimată la aproximativ 740 de milioane de dolari.

Separat, ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat, vineri, că Rusia studiază toate implicațiile juridice pentru o posibilă înțelegere cu Iranul, conform căruia Moscova ar furniza bunuri către Teheran în schimbul petrolului. O astfel de afacere este încă posibilă, a completat Novak.

Articolul precedentCabinetul Merkel, avertizat: Prespective incerte pentru economia Germaniei
Articolul următorDerapaje: Instituțiile internaționale demolează optimismul Guvernului

Comments are closed.