Derapaje: Instituțiile internaționale demolează optimismul Guvernului

Guvernul ne dă vești bune, dar acestea nu sunt împărtășite de oficialii Uniunii Europene și ai agențiilor de rating, care vin cu anticipări total diferite.

Care va fi ritmul de creștere al economiei României în 2018 și 2019? Anticipările date publicității de autoritățile române și de instituțiile internationale diferă destul de semnificativ, după nivelul de anul trecut – 6,9% cel mai mare din Uniunea Europeană.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză anticipează că produsul intern brut (PIB) României va înregistra un avans de 6,1% în 2018 și de 5,7% în 2019.

Comisia Europeană (CE) a menţinut estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, la 4,5%, iar pentru 2019 se aşteaptă la un avans de 3,9%.

Agenția de rating Fitch se aşteaptă la un avans de 3,8% în 2018 şi de 3% în 2019.

Așadar, diferențe de unul sau chiar două puncte procentuale ori mai mult, de la instituție la instituție.

Destul de mari, dacă ne gândim că România alocă anual pentru apărare, conform cerințelor NATO, 2% din PIB. Cu alte cuvinte, diferențele de viziune între Guvern și Comisia Europeană sau agențiile de rating egalează sau chiar depășesc bugetul destinat apărării.

După 2008, agențiile de rating au devenit foarte prudente. Ele au fost criticate pe motiv că nici măcar nu au intuit, cu atât mai puțin să prevină criza financiară mondială.

În ultimul an, indicatorii macro ai României s-a degradat. În luna mai 2018, deficitul bugetar este de patru ori mai mare decât în aceeași lună a anului trecut, 8,14 miliarde de lei, față de 2,2 miliarde de lei, după cum scrie realitatea.net.

Articolul precedentIncredibil câte miliarde vrea Rusia să pună la bătaie pentru petrolul și gazele din Iran
Articolul următorSe golește coșul: Comerțul a înregistrat o creștere de numai 1,1% în mai

Comments are closed.