Cabinetul Merkel, avertizat: Prespective incerte pentru economia Germaniei

Șeful băncii centrale germane, Jens Weidmann, a avertizat guvernul de riscurile crescânde de slăbire a creșterii economice atunci când a vorbit la o reuniune a cabinetului Merkel din 6 iulie, a raportat, duminică, cotidianul german de business Handelsblatt, citând surse guvernamentale.

Raportul Handelsblatt vine după ce banca centrală, Bundesbank, și-a redus luna trecută previziunile de creștere pentru acest an și a declarat că preocupările comerciale și politice au modificat parțial perspectivele economice ale Germaniei, deși încă robuste, făcându-le mai incerte.

În luna iunie, Bundesbank a prognozat o creștere a Produsului Intern Brut cu 2,0% în acest an, sensibil mai mică decât cea de 2,5% pe care a estimat-o în luna decembrie a anului trecut.

Weidmann a avertizat executivul de la Berlin să se pregătească pentru vremuri grele, conform Handelsblatt, cu ocazia participării în calitate de invitat la ședința din 6 iulie a cabinetului Merkel.

Weidmann a mai declarat că guvernul va trebui să intervină în momentul în care următoarea criză va apărea, deoarece va dura destul de mult timp ca politica monetară de atunci a Băncii Centrale Europene să înceapă să își facă simțite efectele.

Grafic evoluție PIB Germania, sursa: tradingeconomics.com

In prezent, economia Germaniei consemnează o creștere trimestrială de doar 0,3%, în timp ce rata an față de an a evoluției PIB-ului se situează la 2,3%, în scădere față de 2,9%, valoarea aferentă trimestrului anterior. În plus, este cea mai redusă rată de creștere economică din cel de-al doilea trimestru al anului 2017.

Grafic evoluție indicator ZEW Germania, sursa: tradingeconomics.com

De asemenea, indicatorul ZEW al sentimentului economic pentru Germania a scăzut cu 8,6 puncte față de luna precedentă la -24,7 de puncte în iulie 2018, sub așteptările pieței de -18,0 puncte. Aceasta este cea mai mică valoare a indicelui înregistrată din august 2012, și este cauzată de temerile legate de escaladarea războiului comercial internațional cu Statele Unite.

Articolul precedentSalariații pot primi tichete culturale de la angajator
Articolul următorIncredibil câte miliarde vrea Rusia să pună la bătaie pentru petrolul și gazele din Iran

Comments are closed.