S-a elucidat enigma dividendelor record de la Alro Slatina. Rusul vinde

Grupul Vimetco controlat de miliardarul rus Vitali Machitski a anunțat că are în vedere o reducere a participației la Alro, de 84,2% în prezent, dar că nu a luat nicio decizie fermă în privința mărimii pachetului de acțiuni pe care îl va ceda și nici modalitatea de vânzare.
Acționarul rus a spus că orice variantă este deschisă, în funcție de condițiile de pe piață, chiar apelând la o ofertă publică secundară de vânzare a acțiunilor pe Bursa de Valori București.

“Compania a fost informată de către acționarul său majoritar Vimetco N.V., care deține la acest moment 84,1898% din capitalul social al companiei, de faptul că acesta analizează opțiuni strategice pentru o potențială reducere a participației deținută în Companie, luând în considerare orice opțiune disponibilă în funcție de condițiile de piață, inclusiv o ofertă publică secundară de vânzare de acțiuni pe Bursa de Valori București. Analiza rămâne în continuare deschisă, inclusiv cu privire la proportia reducerii participației, depinzând de numeroase elemente avute în vedere de acționarul majoritar, de condițiile de piață și de obținerea aprobărilor necesare, iar o decizie fermă de a merge mai departe cu o astfel de tranzacție nu a fost încă luată. Anunțuri ulterioare se vor face când o decizie fermă va fi luată în acest sens”, a anunțat Alro.

Alro este unul dintre emitenții cu rezultate financiare bune. Astfel, Combinatul de aluminiu va distribui dividende în valoare de 382 milioane lei, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a combinatului de aluminiu a votat distribuirea unui dividend brut de 0,53523 lei/acțiune. Astfel, valoarea însumată a dividendelor distribuite se ridică la 382,03 milioane lei (81,99 milioane euro), sumă reprezentând 97,7% din profitul net la nivelul de grup de 391 milioane lei.

Cum Machitski deține un pachet de control de 84,19% din acțiunile Alro, prin compania Vimetco înregistrată în Olanda, rezultă că miliardarul rus va încasa din România 321,03 milioane lei (68,90 milioane euro).

Anul trecut, vânzările de aluminiu primar s-au redus din punct de vedere cantitativ cu 1,95%, la 151.000 de tone, de la 154.000 de tone, în schimb pe segmentul aluminiului procesat, livrările au crescut cu 6,49%, la 82.000 de tone, de la 77.000 de tone.

Afacerile companiei s-au ridicat în 2017 la 2,47 miliarde lei, în creștere cu 15,42% față de exercițiul financiar precedent, însă focalizarea pe segmentul produselor cu valoare adăugată mare, a contribuit la un salt de aproape 4 ori a profitului net.

Alro Slatina, combinat fondat la jumătatea anilor ’60, a fost privatizat de statul român în anul 2002 către grupul rusesc, pe atunci sub denumirea Marco Group, prețul plătit fiind de 11,5 milioane dolari, de aproximativ 7 ori mai mic decât dividendele încasate în acest an. Valoarea de piață a companiei a crescut constant, iar la ultimul preț de la BVB, capitalizarea bursieră a societății este de 2,91 miliarde lei (624,22 milioane euro), respectiv un nivel de 45-50 de ori mai mare decât suma încasată de stat la privatizare.

Articolul precedentCe apreciază francezii și Guvernul României nu vede la Pilonul II
Articolul următorPetrolul nu mai este low-cost. Șeful Ryanair prevede falimente în industrie

Comments are closed.