Turismul anunță un 2018 record: Afaceri de peste 15 mld. lei

Turismul românesc va înregistra în acest an cel mai bun rezultat financiar din ultimul deceniu, estimează specialiștii de la firma de consultanță Frames.

Impulsionat de voucherele de vacanță, sectorul HORECA va trece anul acesta peste granița de 15 miliarde de lei cifră de afaceri, arată o analiză realizată de compania de consultanță

Industria hotelurilor din România a crescut, în ultimii 5 ani, cu aproape 40%, la o cifră de afaceri de peste 5,5 miliarde de lei în 2017, iar estimările privind evoluția din 2018 arată că sectorul hotelier ar putea atinge afaceri de 5,8 miliarde de lei.

În ceea ce privește restaurantele, industria are șanse reale ca în 2018, pe fondul creșterii consumului, să depășească nivelul de afaceri de 10 miliarde de lei, mai mult decât dublu față de rezultatul înregistrat acum cinci ani, de 4,5 miliarde lei.

Statisticile arată că în această industrie activează peste 16.000 de companii, dintre care aproape 10.000 în sectorul restaurantelor. Firmele raportau, anul trecut, peste 82.000 de angajați în sectorul restaurantelor și 45.000 în hoteluri și pensiuni.

„Pe fondul îmbunătățirii semnificative a situației economice dar și a eficientizării activității companiilor din HORECA, datele arată un progres semnificativ al profitului net față de anul 2013 – de la 380 milioane de lei la 1 miliard de lei în cazul hotelurilor și de la 190 milioane de lei la 1,6 miliarde de lei în cazul restaurantelor”, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Capitala este în continuare locul care oferă cea mai largă paletă de servicii în HORECA și care înregistrează, evident, și cele mai bune performanțe financiare.

Topul pieței: București, Constanța, Cluj

Bucureștiul reprezintă peste 30% din piața hotelieră (373 firme) și mai mult de 40% din afacerile restaurantelor (2.072 companii), iar deschiderea unor noi afaceri anunță un plus semnificativ în anii următori.

Capitala este urmată de județele Constanța (1.403 firme în HORECA), Cluj (768 firme), Brașov (608 companii), și Timiș (696), cu ponderi între 4 și 12%.

„Bucureștiul turistic a crescut semnificativ în ultimii ani. Dezvoltarea unor noi unități de cazare și deschiderea a câteva sute de baruri, pub-uri și restaurante s-au pliat pe creșterea populației orașului și pe avansul semnificativ al numărului turiștilor”, a spus Cristi Opait, managerul The Drunken Lords.

„Centrul Vechi a devenit, în ultimii ani, principalul punct de atracție al orașului, însă asistăm în prezent la un avans semnificativ al potențialului unor zone de birouri, în special Pipera, și de promenadă, cum sunt zona Cișmigiu și mai ales bulevardul Magheru”,  a adăugat acesta.

Efectul voucherelor de vacanță

Voucherele de vacanță au stimulat semnificativ piața turismului românesc. În aceste zile, mare parte din hotelieri raportează „sold-out”, mulți înregistrând rezervări de până la 60-80% inclusiv pentru luna septembrie.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a anunțat, recent, că între ianuarie şi iunie 2018 au fost emise aproximativ 14 milioane de vouchere pe hârtie şi în format electronic, care valorează aproximativ 148 milioane de euro, această sumă fiind de cinci ori mai mare faţă de cea din 2017.

Litoralul și Valea Prahovei sunt în prim-plan, însă și în București și alte orașe și zone turistice, gradul de cazare este unul semnificativ, peste anii anteriori.

Articolul precedentBumerangul Brexit. „Cine mai muncește în spitale și întreprinderi?”
Articolul următorMT: Dacă nu scumpim rovinietele la transportul de marfă, riscăm infrigement-ul

Comments are closed.