Bumerangul Brexit. „Cine mai muncește în spitale și întreprinderi?”

Migrația netă din Uniunea Europeană în Marea Britanie a scăzut la cel mai mic nivel din 2012 și până în prezent, după cum indică datele oficiale.

Aceasta în condițiile în care a scăzut puternic numărul celor veniți în căutarea unui loc de muncă, după cum arată datele Oficiului Național de Statistică din Regatul Unit, citate de Bloomberg.com.

Între 1 iunie 2016 și 1 iunie 2017, numărul imigranților cu joburi a scăzut de la 108.000 la 106.000. În același timp, numărul persoanelor venite fără joburi, deci în căutarea unui lor de muncă, a scăzut mult mai abrupt, de la 82.000 la 34.000.

La 1 martie 2018, numărul imigranților cu serviciu era de 86.000, iar la al celor fără serviciu – de 84.000.

Sursa: Office for National Statistics

Tot mai puține persoane vin în Marea Britanie pentru a obține un loc de muncă, scăderea provenind în mare parte de la țările UE, unele dintre ele din vestul continentului.

Cifrele arată că Brexit-ul votat în 2016 deja influențează imigrația, chiar înainte ca Marea Britanie să iasă efectiv din Uniunea Europeană. Acest lucru îi poate încânta pe susținătorii Brexit-ului, dar îi alertează pe adversari, care susțin că diminuarea numărului de lucrători străini riscă să dăuneze economiei. Multe întreprinderi și servicii publice, inclusiv spitalele, se plâng deja de lipsa forței de muncă.

Din aprilie până în luna iunie a acestui an, în Marea Britanie erau 2,28 milioane de imigranți proveniți din statele UE, în scădere cu 86.000 de persoane față de anul precedent, cel mai puternic declin de la începutul înregistrărilor în 1997.

Numărul cetățenilor UE care vin în Marea Britanie în căutarea de locuri de muncă a coborât cu mai mult de jumătate între 2016 și 2017, iar declinul continuă în rândul cetățenilor din cele țărilor din Europa de Est care au aderat la bloc după 2004.

Migranții sunt descurajați de o lira sterlină slăbită, ceea ce face ca veniturile lor să fie mai reduse la repatriere. Totodată, perspectiva migrației parcurge un trend ascendent, având în vedere că Marea Britanie părăsește UE anul viitor.

Numărul celor care vin este cu 270.000 mai mare decât al celor care pleacă, astfel că migrația netă continuă să se adauge populației, deși într-un ritm redus.

Articolul precedentLeul pierde teren în fața dolarului. Depreciere de 0,38%
Articolul următorTurismul anunță un 2018 record: Afaceri de peste 15 mld. lei

Comments are closed.