Habemus buget! Merkel și Macron au ajuns la un consens pentru Eurozone

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au convenit, marți, să creeze un buget al zonei euro însărcinat cu sporirea investițiilor și promovarea convergenței economice între cele 19 state membre ale blocului monetar.

Cei doi liderii s-au întâlnit pentru a se pregăti în vederea unui summit al liderilor Uniunii Europene ce va avea loc în perioada 28-29 iunie. Macron a mers pe ideea impunerii unor reforme ample pentru consolidarea zonei euro și pentru a izola uniunea monetară de viitoarele crize, în timp ce Merkel a adoptat o atitudine mai precaută.

Merkel a declarat că reforma zonei euro a fost cea mai dificilă problemă din discuțiile lor de la Meseberg care au vizat, de asemenea, politica externă și de apărare europeană dar și tema imigrației.

„Deschidem un nou capitol”, a spus Merkel după discuții. „Dorim să ne asigurăm că bugetul zonei euro va fi folosit pentru a consolida investițiile, dar și să consolidăm convergența în zona euro”, a adăugat ea. „Toate acestea, pentru că știm că o uniune economică și monetară nu poate rămâne intactă decât dacă politicile economice converg”.

În timp ce economia Europei a crescut și nu dă semne de stres financiar, mulți analiști susțin că sunt necesare ample reforme pentru a proteja moneda unică.

Merkel, aflată sub presiune politică din partea conservatorilor care sunt împărțiți în privința modului de a trata tema imigranților, a declarat că este optimistă că guvernul și parlamentul german vor sprijini reformele zonei euro.

„Avem un proiect pentru o nouă zonă euro și acesta este un lucru foarte bun „, a completat ea.

Președintele Macron a declarat că noul buget comun al zonei euro convenit astăzi va fi operațional din 2021.

Detalierea bugetului, inclusiv a valorii sale și dacă acesta va fi finanțat din surse naționale sau un impozit pe întreg blocul monetar, sunt aspecte ce vor fi elaborate de miniștrii de resort până la finele anului, a mai adăugat el.

Articolul precedentEfectul Trump pe burse: Valul de ordine de vânzare a cuprins și bursa de la București
Articolul următorAnalist: Prabușirea Bitcoin deschide noi oportunități de investiții pe cripotomonede

Comments are closed.