Efectul Trump pe burse: Valul de ordine de vânzare a cuprins și bursa de la București

Cu toate că piețele bursiere globale au scăzut puternic, marți, după ce președintele Donald Trump a amenințat că va impune o nouă serie de tarife vamale, ridicand ”nota de plata” a Chinei cu 200 miliarde de dolari, piața bursieră de la București s-a menținut destul de bine prin comparație cu cele internaționale.

Astfel, indicele BET a scăzut cu 0,93% la 8.087 de puncte, BET-NG cu 0,68% la 682,7 puncte, pe o sesiune caracterizată de volume mai mici decât media, de doar 26 de milioane de lei, adică 4,7 milioane de euro. Cauzele scăderii nefiind unele interne, ci internaționale, efectul de inducție nu s-a manifestat puternic, investitorii preferând să rămână în expectativă, cel puțin pe termen scurt.

Dintre toți emitentii ce intră în calculul indicelui BET, doar Fondul Proprietatea și Romgaz au reușit să pluseze în sesiunea de astăzi, cu 0,11%, respectiv 0,27%.

Tabel variații constituenți indice BET, sursa: tradingeconomics.com

În plan internațional, efectul Trump” și-a făcut puternic simțită prezența. În urma anunțului lui Trump, piețele bursiere asiatice au închis sesiunea puternic în teritoriu negativ, cu indicele reprezentativ al Chinei pe minus cu aproape 4%, cel al Coreei de sud cu 2,8% în timp ce Nikkei225, indicele Japoniei, a scăzut cu 1,8%. La bursa din Shanghai mai mult 1000 de comanii au inregsitrat scăderi semnificatie comarabile cu anii de criza.

Încă de dimineață, de la deschiderea sesiunii de tranzacționare, acțiunile europene s-au tranzacționat în teritoriu negativ, cu indicele DAX30 din Germania scăzând cu 1,12% și CAC40 din Franța pe minus cu -1,03%.

La deschiderea sesiunii de pe Wall-Street, indicele Dow Jones plonja cu peste 400 de puncte, la 24.600 de puncte, adică 1,55%, în timp ce S&P500 si Nasdaq scădeau cu 1%, respectiv 1,3%.

Declanșarea valului de ordine de vânzare a fost cauzat de cererea lui Trump către reprezentantul comercial al Statelor Unite pentru a identifica mărfuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari pentru a le aplica tarifele vamale suplimentare, de 10%.

Totodată, Trump a declarat că dacă China „refuză să își schimbe practicile”, atunci taxele suplimentare vor fi impuse Beijingului.

Noile tarife vin în urma unei avalanșe de taxe vamale anunțate de ambele țări săptămâna trecută, care vor afecta comerțul cu mărfuri în valoare de 50 de miliarde de dolari în fiecare direcție. Beijingul a reacționat deja la declarația lui Trump: „Statele Unite au inițiat un război comercial care încalcă legile pieței și nu este în concordanță cu tendințele actuale de dezvoltare globală”, a declarat Ministerul Comerțului din China.

Nu doar acțiunile au avut de suferit în sesiunea de marți. Efectele negative ale războiului comercial și-au lăsat amprenta și asupra barilului de țiței, cu o scădere de 1,56% la 64,8 dolari pe baril pentru petrolul WTI (West Texas Intermediate), cel din Statele Unite, în timp ce bariul Brent, de la Londra, a scăzut cu 0,74% la 74,78 de dolari pe baril.

Articolul precedentUE are și indicatori care țin cu Guvernul. Administrațiile publice cresc consumul individual efectiv
Articolul următorHabemus buget! Merkel și Macron au ajuns la un consens pentru Eurozone

Comments are closed.