Guvernul o dă la pace cu transporatorii şi adoptă schema de ajutor de stat

Guvernul  a aprobat în ședința de joi un Proiect de Memorandum privind instituirea unei scheme de ajutor de stat de 60 milioane lei, pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri, în cont propriu sau pentru alte persoane precum şi transport de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane informează Ministerul Finanțelor Publice.

Memorandumul se referă la ”încadrarea schemei de ajutor de stat reprezentând diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul accizelor diferențiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor”.

Bugetul total maxim estimat al schemei este de 60 milioane lei, cu posibilitatea suplimentării. Numărul total estimat de beneficiari pe întreaga durată de valabilitate a schemei de ajutor de stat este de 1.500.

Prin schema de ajutor de stat se restituie sumele reprezentând diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul accizelor diferențiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor, de la bugetul de stat, în baza unor decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei.

Perioada de valabilitate a schemei în care se vor emite decizii de aprobare a cererilor de restituire a accizei este 2018-2020, iar perioada în care se vor efectua plățile ajutorului de stat este 2018-2020.

Costurile eligibile constau în sumele care reprezintă diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul accizelor diferențiat, prevăzute de Codul fiscal, pentru motorină.

Condițiile și procedura de acordare a ajutorului de stat către operatorii economici care efectuează transport rutier se vor stabili săptămâna viitoare prin hotărâre a Guvernului.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), patronat care reunește o mare parte dintre transportatorii români, a cerut în urmă cu două zile publicarea Hotărârii privind restituirea supraacizei, mai ales pe fondul scumpirii petrolului, ceea ce face ca în România să se înregistreze cele mai mari costuri din regiune pentru transporturile rutiere.

În urmă cu un an, prețul petrolului de tip Brent era de aproximativ 45 de dolari pe baril, pentru ca acum să ajungă la aproape 75 de dolari, existând riscul ca să se scumpească în continuare până la sfârșitul anului.

Potrivit unei analize UNTRR, în prezent, România înregistreazã cel mai mare cost din regiune pentru o firmă de transport (preţ motorină fără TVA şi cu acciză recuperabilă) pentru un litru de motorinã, de 1,07 euro/litru.

Articolul precedentCEO-ul Intel demisionează după ce s-a aflat că a sedus o subordonată
Articolul următorArabia Saudită vrea să crească producția de țiței pentru a nu pierde clienți

Comments are closed.