Arabia Saudită vrea să crească producția de țiței pentru a nu pierde clienți

Liderul de-facto al OPEC, Arabia Saudită, va propune cartelului petrolului și aliații săi creșterea producției de țiței cu 1 milion de barili pe zi la ședința de la finele acestei săptămâni.

Ministrul energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, a declarat, joi, că a crescut probabilitatea ca economia globală să se confrunte cu un deficit important de petrol în a doua jumătate a anului 2018. „O creștere substanțială a producției din partea OPEC este necesară pentru a preveni tensiuni în piață”, a adăugat el.

„Vom mări oferta … Un milion de barili pe zi pare o țintă bună de lucru”, a spus Falih la Viena, locul unde producătorii de petrol negociază înaintea începutului ședinței oficiale de vineri.

Surse din industrie apropiate cartelului petrolului au declarat că din creșterea propusă de Arabia Saudită ar putea ajunge efectiv în piață doar aproximativ două treimi dat fiind faptul că restul producătorilor nu vor fi în stare să majoreze producția, cel puțin pe termen scurt.

Aceasta înseamnă că majorarea producției se va situa, de fapt, între 600.000-800.000  debarili pe zi. Aceasta este în mod substanțial mai mică decât creșterea de 1,5 milioane de barili solicitată de Rusia, care nu este membră a OPEC.

Importanții importatori de petrol, precum India, și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de costul în creștere al țițeiului. „Clienții noștri și-au exprimat punctul de vedere și trebuie să îi ascultăm”, a declarat Falih reporterilor. El a avertizat în plus că, în curând, creșterea prețului barilului de țiței în creștere va pune presiune pe cerere.

Tot joi, secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, a anunțat că OPEC și aliații săi se vor întâlni în septembrie la Alger pentru a sărbători doi ani de cooperare dintre cele 24 de țări din așa-numita Alianță de la Viena.

Această întâlnire va include, de asemenea, o ședință a comisiei care monitorizează respectarea unei înțelegeri vechi de 18 luni între cele 24 de state pentru a reduce producția. Acest lucru va oferi producătorilor posibilitatea de a examina impactul oricărei creșteri de producție cu care vor fi de acord în această săptămână și putând oferi astfel ceva compensații națiunilor care s-au opus creșterii producției.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este o entitate interguvernamentală din care fac parte 14 națiuni și care a fost înființată în 1960 la Bagdad de către primii cinci membri (Iran, Iraq, Kuweit, Arabia Saudită și Venezuela) și care are sediul în Viena, din 1965.

Cei 14 membri reprezintă 44% din producția totală de țiței si 73% din rezervele globale.

Articolul precedentGuvernul o dă la pace cu transporatorii şi adoptă schema de ajutor de stat
Articolul următorPolitică vs credit. ROBOR sparge pragul psihologic si oprește la 3,09%

Comments are closed.