Grație Italiei, Grecia nu mai este cel mai urât “porc” al Europei

Pentru prima dată din iulie 2007, Grecia nu mai este cea mai slab performantă țară din grupul PIIGS1 din Europa. Și asta nu din cauza vreunei evoluții spectaculoase a Greciei, ci din cauza involuției Italiei, pe fondul tensiunilor politice și al elementelor populiste ce fac parte din noul program de guvernare.

Recent, Italia a vândut obligațiuni de stat pe termen scurt, de 183 zile, în valoare de 5,5 miliarde de euro, cu un randament mediu de 1,213% (cel mai ridicat din februarie 2013). În același timp, Grecia reușește să plaseze în piețe titluri cu un randament mediu de 0,85%, realizând astfel cele mai ieftine împrumuturi (cu o maturitate similară) din octombrie 2009. Evoluția multianuală comparativă dintre cele două titluri se poate observa din graficul următor:

Graficul multianual al randamentelor titlurilor de stat ale Greciei și Italiei, sursa: zerohedge.com

Acest aspect înseamnă că datoria italiană pe termen scurt este percepută ca fiind sensibil mai riscantă decât cea a Greciei, pentru prima dată în aproape 11 ani, așa cum relevă și cotidianul italian Corriere Della Sera:

Pe cale de consecință, nici bursa de la Milano nu a avut parte de o sesiune pozitivă, indicele MIBTEL scăzând în sesiunea curentă cu 1,9% la 21.355 de puncte.

Grecia se află, în prezent, în plin proces de negocieri pentru încheierea celui de-al treilea program de asistență financiară. Primul program a fost inițiat la apogeul crizei elene din 2015. Grecia a fost prima țară dezvoltată care a ratat o plată pentru un împrumut acordat de Fondul Monetar Internațional împreună cu Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană.

Italia, pe de altă parte, s-a confruntat, în ultimele luni, cu o criză politică care a fost rezolvată abia în cel de-al doisprezecelea ceas, astfel evitându-se o rundă de alegeri anticipate. Chiar dacă impasul politic a fost estompat, rămân valabile, totuși, îngrijorările legate de evoluția macroeconomică, în special prin prisma prevederilor populiste din programul de guvernare al coaliției formată din Mișcarea de 5 Stele și Liga Nordului.

Deși este a treia economie din zona euro, Italia este una dintre țările cu un set de indicatori macroeconomici cel puțin îngrijorători: un nivel extrem de ridicat, de 132%, al raportului dintre datoria publică si PIB, o rată a șomajului de peste 11% și o creștere economică anuală de doar 1,4%, sensibil sub media europeană.

Optimism la Roma

Cu toate acestea, noul ministru al economiei, Giovanni Tria, a declarat, într-un interviu, că noul guvern intenționează să se axeze pe reducerea nivelului datoriei publice și să impulsioneze creșterea economică prin investiții și reforme structurale.

„Scopul nostru este de a accelera creșterea economică si ocuparea forței de munca, dar nu intenționăm să realizăm acestea prin cheltuieli care să sporească deficit”, a declarat Tria, adăugând ca va prezenta noi previziuni economice si obiective guvernamentale in luna septembrie a acestui an.

1 – Grupul țărilor PIIGS este format din: Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia și Spania.

Articolul precedentDonald Trump în război comercial cu restul lumii
Articolul următorPetrom iși pierde poziția de principal producător al OMV

Comments are closed.