Ca răspuns la decizia antitrust din iulie a Uniunii Europene, Google va schimba modul în care include aplicațiile sale pe telefoanele cu sistemul de operare Android și va percepe o taxă de licențiere pentru producătorii de telefoane care doresc să pre-instaleze aplicații cum ar fi Gmail, Google Maps și YouTube în Uniunea Europeană.
Google va elimina, de asemenea, restricțiile asupra producătorilor de telefoane care vând versiuni modificate ale sistemului de operare mobil, conform cnbc.com.
Anterior, Google a comasat o suită de 11 aplicații diferite pe care producătorii de telefoane erau obgligați să le preinstaleze dacă doreau să licențieze magazinul de aplicații, Google Play. În luna iulie, UE a decis că acest demers a fost anticoncurențial, impulsionând consumatorii către motorul de căutare Google și afectând astfel producătorii de aplicații rivale, deși a cerut în mod special doar ca Google să separe Chrome și funcția de căutare de serviciul Google Play.
Ca răspuns, Google a declarat că va începe să ofere licențe separate pentru funcția de căutare si browserul Chrome, precum și o licență pentru suita de aplicații din care fac parte Maps, Gmail și Docs. Aceasta înseamnă că, dacă producătorii de telefoane vor să pre-instaleze acele aplicații separate de Chrome și de căutare, vor trebui să plătească o taxă, deși suma nu a fost specificată. Google afirmă că noua taxă de licențiere va compensa veniturile pierdute prin eforturile de conformitate care sunt utilizate pentru finanțarea dezvoltării Android, pe care le oferă ca platformă gratuită, open source.
Deși Google nu căștigă bani direct din sistemul de operare Android, acesta generează venituri din publicitate prin funcția de căutare, dar și prin intermediul Chrome, Google Maps și Gmail, difuzând anunțuri publicitare și utilizând datele pe care le colectează de la utilizatori pentru a ținti mai bine anunțurile din platformele sale.
„Dat fiind faptul că preinstalarea Google Search și Chrome împreună cu celelalte aplicații ale noastre ne-au ajutat să finanțăm dezvoltarea și distribuirea gratuită a sistemului de operare Android, vom introduce un nou acord de licență cu plată pentru smartphone-urile și tabletele livrate în Spațiul Economic European (SEE)” a declarat Hiroshi Lockheimer, vicepreședinte Google pe parte de platforme.
Sistemul de operare Android deține, în prezent, peste din cota de piață a dispozitivelor mobile din lume. Modificările menționate, care vor intra în vigoare pe 29 octombrie, vor afecta doar telefoanele din SEE, un grup de 28 de țări din Uniunea Europeană.
Comments are closed.