Goldman Sachs: Șanse mici de recesiune pentru următorii 3 ani

Riscul apariției unei recesiuni se află la un nivel scăzut, chiar și atunci când privim în perspectivă pentru următorii trei ani, potrivit Goldman Sachs.

Gigantul financiar-bancar american a afirmat că șansele unei recesiuni în Statele Unite sunt mici pe termen scurt și ajung la 36% în următorii trei ani, sub media istorică.

„Modelul nostru de prognoză ne arată o imagine benignă, cu o creștere economică robustă care este coroborată cu dispariția îngrijorărilor în privința faptului că condițiile financiare sunt ușor de înstrăinat, toate acestea reușind să pună o frână puternică asupra riscului de recesiune din SUA”, au scris economiștii Goldman, citați de CNBC.

Economiștii au afirmat că interesul investitorilor în privința șanselor apariției unei recesiuni în Statele Unite în următorii câțiva ani se află în creștere în perioada recentă.

Cu siguranță, aplatizarea curbei randamentelor titlurilor de stat americane, în care randamentele pe termen scurt se apropie de randamentele pe termen mai lung, a generat o serie de preocupări cu privire la perspectivele economice, precum și la ciclul de înăsprire a politicii monetare a Federal Reserve. O curbă a randamentelor aplatizată poate fi un prim pas către o curbă inversată, adică situația în care dobânzile pe termen lung ajung să fie sub cele pe termen scurt, un indicator de recesiune extrem de fiabil.

Slăbiciunea de care au dat dovadă piețele emergente și China a creat, de asemenea, îngrijorări că economia Statelor Unite ar putea fi afectată în cele din urmă.

Experiența istorică sugerează că recesiunile din SUA au mers mână în mână cu recesiuni în alte părți ale globului. Analizând datele ultimelor patru decenii, probabilitatea medie a apariției unui trimestru de recesiune în anul viitor într-o altă economie dezvoltată este puțin peste 20% dacă SUA nu sunt în prezent în recesiune, dar ajunge la aproape 70% dacă SUA sunt în recesiune”, au remarcat economiștii Goldman.

Corelația cu alte piețe dezvoltate a scăzut cu fiecare recesiune din SUA din 1980 și până în 2001. Cu toate acestea, criza financiară din 2007-2008 a declanșat recesiunea în aproape toate economiile dezvoltate, au adăugat economiștii.

Articolul precedentJohannis a mulțumit conducerii CCIR pentru implicarea în organizarea summitului de la București
Articolul următorEurostat: România, cea mai mare inflație din UE 7 luni la rând

Comments are closed.