Producătorul european de aeronave, Airbus, care are sediul la Toulouse în Franța a anunțat recent că ar putea părăsi piața britanică în cazul în care Brexitul nu va conține și o înțelegere privind comerțul bilateral.

Directorul general al companiei Airbus, Tom Enders, a dorit să creeze un constructor gigant paneuropean de avioane militare pentru a putea față concurenței venite de peste ocean.

Este timpul să „analizăm serios eforturile de consolidare și parteneriatele din industria europeană” – acesta este mesajul transmis de Enders, când a anunțat că Airbus a început un proces de integrare al diviziei Airbus a avioanelor militare cu BAE Systems din Marea Britanie.

Enders s-a arătat încântat de proiectul futuristic al viitorului avion de vânătoare conceput de BAE, denumit Tempest, care a fost dezvăluit în urmă cu doar două săptămâni, și care ar urma să aibă zborul inaugural în 2035.

Președintele executiv al Airbus este interesat în dezvoltarea unui nou avion de luptă, de genereația a șasea, pentru care mai concurează alți trei constructori europeni cu propriile modele: Eurofighter Typhoon de la BAE, Rafale al constructurului francez Dassault și Gripen fabricat de suedezii de la Saab.

„Nu este loc pentru proiectul viitorului avion de vânătoare european de trei programe separate, nici pentru două. Dorim ca viitoare generație a avioanelor de luptă să fie competitivă cu cea dezvoltată în SUA și trebuie să lucrăm împreună. Acesta este imperativul momentului” a mai spus el.

El a mai subliniat, de asemenea, că principalii actori trebuie să-și „alieze forțele industriale pentru a crea un program unic”, care ar putea avea „șanse semnificative de a câștiga marile comenzi de export în afara Europei”.

În 2012, Enders a făcut o încercare de a produce o fuziune între Airbus și BAE pentru a crea o companie gigant cu afaceri de 38 miliarde de euro în domeniul apărării și aerospațial, dar cancelarul german, Angela Merkel s-a opus, de teamă ca producătorul european de avioane de pasageri să nu-și extindă latura militară.

În prezent, Enders încearcă să creeze o „companie europeană de avioane militare”, care ar putea să unească diviziile aeronautice de apărare ale Airbus, BAE, Leonardo din Italia, Dassault din Franța și Saab din Suedia.

„Sunt un veteran al încercării de a fuziona cu BAE. Am încercat de cel puțin trei ori în ultimii 20 de ani – și nu am reușit. Nu trebuie neapărat să ia forma unei fuziuni bilaterale – ar putea fi într-adevăr o fuziune sectorială ca un MBDA (producătorul de rachete deținut în comun de BAE, Airbus și Leonardo), în care diferitele întreprinderi militare de aeronave sunt împărțite între ele și puse într-o singură companie „, a spus el.

Vorbind despre perspectivele colaborării după Brexit, Enders a declarat că „este în interesul vital al ambelor părți” în ceea ce privește cooperarea în domeniul securității, apărării și cooperarea în politica externă, astfel încât să rămânem cât mai aproape posibil „.

În luna iunie, Airbus a anunțat că un Brexit fără un acord de liber scimb cu UE ar forța constructorul european de aeronave să își reconsidere poziția pe termen lung în Marea Britanie, punând în pericol aproximativ 14.000 de locuri de muncă. Declarația a avut loc pe fondul incertitudinii cu privire la relațiile comerciale dintre Marea Britanie și UE după ce Brexit a fost anunțat.

„Acest scenariu ar forța Airbus să-și reconsidere investițiile în Marea Britanie și prezența sa pe termen lung în țară, subminând grav eforturile Regatului Unit de a păstra o industrie aerospațială competitivă și inovatoare”, a declarat președintele Airbus, descriind rezultatul unei înțelegeri „catastrofale“.

Articolul precedentCifre triumfaliste: Dăncilă se laudă că veniturile bugetare au crescut cu 12%
Articolul următorGuvernul Dăncilă vrea să își treacă numele pe filmele de la Hollywood

Comments are closed.