Gazprom a anunțat  că nu va relua sâmbătă aprovizionarea cu gaz natural prin conducta Nord Stream 1, așa cum anunțase anterior. Gigantul energetic rusesc a invocat o defecțiune majoră la o stație de compresare. Anunțul a venit în ziua în care liderii G7 au anunțat că vor să impună o plafonare a prețului petrolului cumpărat din Rusia.

Potrivit unui comunicat al companiei ruse, amânarea reluării fluxului de gaz natural spre Europa a fost determinată de o defecțiune la turbina principală a stației de compresoare Portovaya de lângă Sankt Petersburg.  La inspecție a participat și Siemens Energy, partenerul german care se ocupă de mentenanța turbinelor, relatează Reuters.

Gazprom a spus că turbina nu ar putea funcționa în siguranță și nu a oferit un alt termen pentru reluarea furnizării de gaz prin conductă. Într-o postare pe Telegram, Gazprom a prezentat și o fotografie care ar arată scurgeri de ulei pe echipamentele de la stația de compresoare.

Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică pentru a furniza gaz Germaniei și altora state, funcționa la doar 20% din capacitate chiar și înainte de oprirea completă, pentru mentenanță.

Potrivit planificării inițiale, livrările de gaz urmau să fie reluate sâmbătă, la ora 4:00 a Moscovei.

Articolul precedentScandal pe ordonanța privind PLAFONĂRILE. Virgil Popescu: Tot ce reclamă ANRE se află în ordonanță
Articolul următorEXCLUSIV Scenariu PSD privind creșterea pensiilor, cu cât ar urma să crească PENSIILE celor mai săraci români