Ce apreciază francezii și Guvernul României nu vede la Pilonul II

Crește susținerea pentru Pilonul II de pensii: afaceriștii francezi văd România cu un pas înaintea celorlalți la acest capitol.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER) se alătură mediului de afaceri din România și altor organizații și organisme internaționale care susțin dezvoltarea sau cel puțin menținerea la nivelul actual al sistemului de pensii private lansat în perioada 2007-2008, ca măsură minim necesară pentru îmbunătățirea capacității generale a întregului sistem de pensii de a face față așteptărilor populației active, se arată într-un comunicat al instituției.

Evoluțiile demografice pe termen mediu indică faptul că, în următorii 15 ani, fiecare angajat din România va ajunge să susțină aproximativ 2,5 pensionari.

Mai mult, Expert Forum, think tank înfiinţat de experţi cunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei, estimează că la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi doar 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta această sumă cu 10-15 procente.

În acest context demografic, acum 10 ani, a apărut necesitatea dezvoltării unui sistem de pensii coerent, bazat pe 3 piloni de pensii complementari, menit să asigure o stabilitate financiară la vârstă pensionarii, explică oamenii de afaceri francezi.

În condițiile în care există o tendința generală de subestimare a nevoilor reale de economisire, pentru majoritatea angajaților români, Pilonul II reprezintă singură formă reală de economisire care oferă garanția absolută asupra contribuțiilor proprii.

Evoluția Fondurilor de Pensii în România a înregistrat “cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflația și comisioanele)” într-un panel de 15 state membre UE, pentru perioada 2008-2017.

Pilonul II din România ocupă de 3 ani consecutiv această prima poziție în raportul BetterFinance, ceea ce plasează pensiile private pe o poziție fruntașă în categoria instrumentelor financiare de economisire pe termen lung.

Conform unui studiu realizat de BERD la cererea ASF, „pilonul II a înregistrat randamente investiționale pozitive de la lansarea să din 2008”.

În plus, așa cum rezultă din studiul realizat de OECD referitor la performanța în termeni reali (ajustați cu inflația) a fondurilor de pensii din 38 de state la nivel global, în perioada 2008-2016, fondurile de pensii din România ocupă locul 2.

„Prin mandatul asumat de fondurile de pensii față de participanți, acestea urmăresc o abordare investițională pe termen lung, fiind din acest motiv un investitor strategic în economie”, menționează comunicatul CCIFER.

„Dovada o reprezintă faptul că 92% din activele de aproximativ 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească, ceea ce face din fondurile de pensii unul dintre principalii piloni ai dezvoltării economice din România”, mai spune documentul citat.

Reprezentanții CCIFER consideră că fondurile de pensii, fiind investitori importanți strategici în companii locale și respectiv ai datoriei guvernamentale, acționează ca un stabilizator al piețelor financiare, cât și ca un actor important al dezvoltării guvernanței corporative în România.

Reacţiile oamenilor de afaceri vin după ce Programul legislativ 2018 publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul anunţa un Proiect de Lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II), care prevede suspendarea contribuţiilor în perioada 1 iulie-31 decembrie.

Cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii

„7 milioane de angajaţi români au astăzi cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii – nerespectarea calendarului de majorare a contribuţiilor pentru Pilonul II de pensii a condus atât la pierderea banilor promişi de stat prin lege, cât şi la pierderea efectului de multiplicare a acestor bani”, explică Romanian Business Leader, într-un comunicat.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și șefii de companii din mediul de business privat.

Randamentul mediu obţinut la nivelul întregului sistem, de la intrarea primelor contribuţii lunare în conturi, în mai 2008, şi până la finele anului 2015, de 5,37%, îl situează pe locul 1 în topul randamentelor obţinute de sistemele de pensii private la nivelul Uniunii Europene, potrivit studiului organizaţiei Better Finance din 2016 ‘Pension Savings – The Real Return’.

La un randament mediu anual de 5% al unei investiţii, valoarea contului individual se dublează într-un interval de 15 ani, dacă valoarea contribuţiei lunare rămâne constantă.

 

Articolul precedentGuvernanții grăbesc achizițiile publice, dar întârzie cu transparența
Articolul următorS-a elucidat enigma dividendelor record de la Alro Slatina. Rusul vinde

Comments are closed.