David Lipton și Christine Lagarde, primii doi oameni din FMI

Fondul Monetar Internațional avertizează guvernele să nu ia decizii riscante și să nu se implice în războaie comerciale într-un moment în care economia globală navighează deja prin ape învolburate.

 

Directorul adjunct al FMI avertizează factorii de decizie să nu ia măsuri care să ducă la perturbări într-un moment în care situația generală este tulbure.

Vedem riscul de scădere și asta înseamnă că trebuie să fii foarte atent„, a declarat David Lipton, primul director adjunct al FMI. „Cu tensiunile comerciale actuale, fără să știm încotro se duce politica monetară, neștiind cum va evolua creșterea chineză, este timpul să ne asigurăm că factorii de decizie nu fac nici un rău„, a spus adjunctul FMI la Bloomberg.

Ultimul lucru pe care îl dorim este o altă criză„, a spus Lipton, în timpul întâlnirilor de primăvară ale FMI de la Washington, unde a participat și ministrul român de Finanțe Eugen Teodorovici.

Temerile actuale sunt legate de efectele imprevizibile ale Brexitului, de războiul comercial dintre SUA și China și de slăbiciunile Europe, în special cele din Germania și Italia, după cum a precizat directorul din FMI Poul Thomsen în preambulul aceluiași summit.

Șeful Finanțelor de la București a prezentat vineri la Washington viziunea UE privind menţinerea actualului nivel al resurselor FMI „ca semnal important pentru asigurarea rolului FMI de plasă de siguranţă în actuala situaţie economică”.

Teodorovici a condus delegaţia Uniunii Europene la reuniunea Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC) dedicată guvernanţei şi resurselor Fondului Monetar Internaţional.

În cadrul reuniunii IMFC, ministrul Teodorovici a exprimat poziţia Uniunii Europene de susţinere a rolului FMI în centrul Plasei de Siguranţă Financiare Globale, bazat pe cote şi pe resurse adecvate.

„Fondul Monetar Internaţional este şi trebuie să rămână o instituţie bazată pe cote şi suntem pregătiţi să sprijinim chiar o mărire a acestora. Uniunea Europeană este deschisă pentru dublarea cel puţin a Noilor Acorduri de Împrumut (NAB) şi, în acest sens, solicităm ajungerea la un acord rapid pentru viitorul NAB-urilor, în baza unor contribuţii adecvate’, a precizat ministrul Teodorovici, preşedintele în exerciţiu al Consiliului ECOFIN.

Articolul precedentCriza se apropie. Primul semn de frânare bruscă vine din Germania
Articolul următorVrei mașină prin programul Rabla? Nicio șansă dacă nu te grăbești