Ieri, O nouă zi plină pe piețele financiare pentru România. După ce a reușit să împrumute 6,3 miliarde de euro, prin două emisiuni de obligațiuni în euro, în ianuarie și mai, Ministerul de Finanțe a vândut 1,3 miliarde de dolari SUA, cu maturitatea la 10 ani și încă 2 miliarde de dolari cu maturitatea la 30 de ani. Pentru ultima emisiune, cea pe 30 de ani, dobânda este fixă, 4% pe an, ceea ce va induce bugetului un cost de 80 de milioane de dolari anual, până în 2050. Prima emisiune, cea cu termen de 10 ani, are o dobândă formată din nivelul midswap (MS) plus 240 de puncte de bază.

Pentru comparație, eurobondurile lansate ultima oară, acum doi ani, în iunie 2018, tot cu maturitatea la 30 de ani și în valoare de 1,2 miliarde de dolari SUAau avut un cost de 5,125 % pe an.

Vestea bună este că Florin Cîțu reușeșete, cu tenacitate, să acopere deficitul de finanțare al țării de anul acesta și că se apropie de ținta totală de împrumuturi în valută: echivalentul a 50-55 de miliarde de lei. Vestea proastă este că a crescut foarte mult gradul de îndatorare al țării care se va duce peste 45% din PIB anul acesta și va induce costuri crescute cu dobânzile în anii care urmează.

 

Articolul precedentCazul Croitoru. Judo, pseudo-justiție și „rezerviștii”. Avocat FRJudo: „Sentinţă nepermisă împotriva judo-ului, ce trece de limita absurdului”
Articolul următorO Uniune din ce în ca mai puțin omogenă