Anchetatorii din România și Italia au pus sub acuzare opt persoane suspectate că au pus la punct o rețea de fraudă masivă, care a permis unei grupări infracționale să se sustragă de la plata taxei pe valoarea adăugată la importul și comercializarea de dispozitive electronice de mare valoare.

Ofițerii DIICOT au efectuat percheziții și au adiat joi mai multe persoane domiciliate în București și județul Ilfov, ca parte a unei operațiuni comune coordonate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Anchetatorii suspectează că grupul infracțional face parte dintr-o schemă extrem de sofisticată de fraudare a bugetului de stat, menită să evite plata TVA în mai multe țări din întreaga UE.

„Valoarea estimată a fraudelor este estimată la 30 milioane de euro”, arată OLAF într-un comunicat. „Infractorii au încercat să evite plata taxelor în Italia, utilizând companii fantomă înființate în mai multe țări europene și au deschis mai multe conturi la bănci din străinătate pentru a nu putea fi identificați”.

Evaziunea în materie de TVA a devenit importantă pe agenda UE, din cauza pierderilor pe care le înregistrează autoritățile fiscale traduse prin neîncasarea a miliarde de euro în fiecare an generate de un sistem de colectare a taxelor inadecvat.

În 2017, valoarea totală a TVA pierdută în UE a fost de 147,1 miliarde de euro, sau 12,3% din totalul veniturilor din TVA ale blocului, potrivit unei estimări a Comisiei Europene.

Despre România în raportul OLAF puteți citi în: Conflictul de interese cu implicare politică din România, în raportul OLAF

Anul trecut, OLAF a anunțat că a descoperit una dintre cele mai mari rețele de fraudă din istoria sa, atunci când anchetatorii au descoperit că Marea Britanie a pierdut aproximativ 2,7 miliarde de euro din evaziune fiscală, pentru că nu reușit să descopere la timp o rețea de fraudă masivă care permitea mărfurilor ieftine din China să ajungă în țările europene.

Pe larg despre schemele de evaziune fiscală puteți citi în Câte milioane de euro învârtea rețeaua destructurată în care apare și România

Articolul precedentBitcoin, sursă de finanțare pentru activități ilegale de dezinformare
Articolul următorRomânii cheltuie lunar 35,2% pe mancare, din venit, iar pentru educație 0,4%

Comments are closed.