România se află printre țările europene cu cea mai mare rată a inflație în raportarea de o lună la alta, potrivit datelor comunicate miercuri de Departamentul de statistică al Comisiei Europene, Eurostat. Anunțul vine la zi după ce INS și Eurostat au comunicat că economia românească a avut cea mai mare creștere din Uniune.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în aprilie până la 2%, față de 1,7% în luna martie. Țările membre cu cele mai ridicate sunt Ungaria (5,2%) Polonia (5,1%), Luxemburg (3,3%), Cehia (3,1%), Suedia (2,8%) şi România (2,7%), arată datele publicate, miercuri, de Eurostat, conform Agerpres.
Comparativ cu situaţia din luna martie 2021, rata anuală a inflaţiei a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă într-un singur stat şi a crescut în 23 de ţări. În rândul acestora din urmă se regăseşte şi România, unde rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,7% în aprilie, de la 2,5% în martie. Comparativ, în luna aprilie 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,3%.

Datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut de la 1,3% în luna martie, până la 1,6% în luna aprilie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 0,96 puncte procentuale, urmată de servicii, cu majorare de 0,37 puncte procentuale, şi preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (plus 0,16 puncte procentuale).

După mai multe luni în care zona euro a avut o inflaţie negativă, acest indicator se apropie treptat de ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu.

 

Articolul precedentBitcoin alert. Deprecierea masivă a celei mai tranzacționate monede virtuale trage în jos întreaga piață
Articolul următorAr trebui să fie majorate impozitele pe locuință și autoturism? Scenariul lansat de un oficial din Min. Finanțelor