Deprecierea abruptă a bitcoin, în interval de o săptămână, a dus la „evaporarea” a circa 400 de miliarde de dolari. Temerile că fenomenul se poate agrava sunt tot mai mari, iar autoritățățile din domeniul financiar-bancar fac apel la calm și prudență.

În valoare de aproximativ 40.000 de dolari, miercuri, bitcoin a pierdut circa 17.000 de dolari de la începutul săptămânii trecute şi s-a depreciat cu aproape 40% față de nivelul istoric de 64.870 de dolari, atins în data de 14 aprilie.

Deprecierea bitcoin afectează întreaga piață a criptomonedelor

Ethereum, a doua cea mai importantă criptomonedă, s-a depreciat abrupt, în interval de o săptămână, cu peste 30%, de la valoatrea de 4.337 dolari pe 12 mai la puțin peste 2.900 de dolari, miercuri dimineață.

Dogecoin, o criptomonedă care a atras atenţia marelui public în ultimele săptămâni, se îndepărtează de asemenea de vârfurile istorice.

În total, aceste deprecieri recente au făcut să ”dispară” de pe piaţă 400 de miliarde de dolari, iar piaţa este evaluată în prezent la un pic peste 2.000 de miliarde de dolari, potrivit site-ului Coinbase, care înregistrează peste 9.000 de criptomonede, potrivit unei analize AFP22.

Elon Musk, considerat autorul dezastrului și principalul beneficiar

Amatori de criptomonede consideră că multimiliardarul Elon Musk, prin anunțurile sale contradictorii, legate de refuzul de a accepta cumpărarea vehiculelor sale electrice cu bitcoin, pe motiv că procesul este mult prea energofag si, deci, poluant.

Analiștii susțin însă că fenomenul este mult mai complex, iar Musk poate cel mult să-l influențeze, iar atitudinea recomandată este prudența.

Articolul precedentNicușor Dan: „Primăria Capitalei e hotărâtă să sprijine dezvoltarea sectorului IT”
Articolul următorEurostrat: România, printre țările europene cu cea mai mare inflație