Preţul energiei se va tripla în următorii ani, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, dacă nu vor fi construite noi capacităţi de producţie a electricităţii în România, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO, într-un interviu pentru Agerpres.

Pentru ca aceste centrale să poată fi construite, este nevoie de contracte pe termen lung pentru vânzarea energiei, imposibile conform legislaţiei actuale, fără de care nicio bancă nu va finanţa astfel de proiecte, a semnalat Marian Năstase.

Pe de altă parte, piața energetică autohtonă este pusă și sub presiunea reducerii producției pe bază de cărbune, care este costisitoare și generează un nivel ridicat al prețului de piață.

„Centralele de azi vor deveni din ce în ce mai vechi şi vor fi închise. Spre exemplu, din vreo 3.700 de MW pe cărbune, 2.500 de MW s-a luat deja decizia să fie închişi.

Mi se pare corect planul Guvernului de a pune în loc centrale pe gaz. Pentru că, dacă nu le punem repede în loc, vom avea un dezechilibru atât de mare în sectorul energetic naţional încât o să vedem preţuri de trei ori mai mari decât sunt astăzi. O să ajungem la nişte preţuri, poate nu chiar ca în Texas, dar cu siguranţă nesustenabile chiar şi pentru consumatorii casnici, nu mai vorbim de industrie. Pentru că nu avem suficiente interconectări să ne echilibrăm din import, importurile sunt limitate”, a afirmat oficialul ALRO.

Articolul precedentMicrosoft ar putea face o achiziție de 16 miliarde de dolari
Articolul următorVlad Voiculescu, protagonistul unui scandal care dă foc coaliției – Culisele statului paralel, ora 18:00