Cererea de credite imobiliare și, în consecință, prețurile, ar urma să scadă în trimestrul 3, arată o analiză a Băncii Naționale a României. În schimb, este de așteptat o creștere pe segmentul creditelor de consum.

Băncile comerciale au raportat, într-o proporţie ridicată, atât scăderi pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe sau terenuri, (procent net de peste 65%), cât şi pentru creditele de consum (procent net de peste 94%), în trimestrul al doilea, potrivit Agerpres.

O explicație ar fi aceea că, în al doilea trimestru al anului, s-au înăsprit standardele de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei (94,4% procent net din bănci în cazul creditelor de consum, respectiv 65,5% procent net din bănci pentru creditele imobiliare).

Termenii creditării care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare au fost spread-ul ratei medii de dobândă la credite faţă de IRCC/ROBOR (procent net de 6,2%), ponderea maximă a creditului în valoarea garanţiei imobiliare (procent net de 21%) şi ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar (procent net de 10,3%), în timp ce costurile creditării altele decât dobânzile au înregistrat o relaxare într-o anumită măsură (procent net de 12,2%).

O pondere importantă a băncilor a semnalat şi scăderea într-o anumită măsură a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în T2 2020 (71,5% procent net), iar pentru T3 2020, instituţiile de credit estimează într-o proporţie ridicată (52%) că preţurile locuinţelor vor continua să scadă, 36% consideră că vor rămâne relativ constante, iar 12% dintre bănci anticipează majorarea într-o oarecare măsură a acestora.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80 la sută din creditarea acestor sectoare.

 

Articolul precedentFlorin Cîțu: Economia României este printre cele mai bine administrate din UE
Articolul următorStudiu: Netflix și HBO GO, creștere spectaculoasă pe piața media din România, ca efect al pandemiei