Platformele de streaming video Netflix și HBO Go vor avea cea mai mare creștere pe piața media și de divertisment din România și vor ajunge la o valoare de 29 de milioane de euro la finalul anului, cu 32% mai mult față de 2019, arată un studiu publicat de PriceWaterHouseCoopers.

Explicația este aceea că, în perioada în care au stat mai mult timp acasă, oamenii au privit, în general, mai multe filme, seriale și muzică, iar mulți și-au îndreptat atenția spre platformele de streaming.

Expansiunea se va menține și în următorii ani, cu o estimarea de creștere pentru serviciile OTT  (Over-the-top – cu acces direct prin internet) de 16,5% pe an.

Analiza PwC indică o creștere semnificativă și pe segmentul jocurilor video și e-sports. Anul acesta, valoare totală va fi undeva la 136 de milioane de euro, pentru ca până în 2024 să ajungă la 195 de milioane de euro.

O creștere este estimată și pentru publicitatea pe internet, de 7,4%, la 107 milioane de euro. Previziunile arată că acest segment va continua să crească cu o medie de 9%, la 153 de milioane de euro până în 2024.

Pe ansamblu însă, piața media din România se va resimți puternic în urma crizei economice și de consum generate de pandemia. Ritmul de creștere de la an la an va fi de 0,26%, față de peste 8%, cât a fost în 2019 față de 2018.

Chiar și așa, România este cea mai puțin afectată de criza COVID-19 dintre piețele din Europa Centrală și de Est incluse în raport și singura care va înregistra creștere în 2020.

„Se estimează că celelalte țări din regiune vor raporta scăderi în 2020 față de anul precedent: Ungaria de 7%, Polonia de 5% și Cehia 5%”, notează aceeași sursă.

Din cauza pandemiei au existat și câteva zone care au pierdut masiv, ca urmare a blocării sau restricționării pe perioada stării de urgență și, apoi, de alertă.

Printre acestea se numără cinematografele, piața de publicitate outdoor, ziarele și revistelor tipărite, piața de evenimente, precum și veniturile din publicitatea radio-TV. Televiziunile ar urma să piardă, în 2020, circa 7% la incasările din publicitate, estimate la o sumă totală de 295 milioane euro.

Vestea bună este că estimarea de revenire indică o creștere rapidă în anii următori, până la 388 milioane euro până în 2024.

Și încasările din publicitate pe segmentul radio, muzică și podcast vor avea o scădere de 9% în acest an, la 27 milioane euro, dar vor reveni pe creștere, cu o estimare de 38 milioane euro peste patru ani.

Pentru segmentul ziarelor și revistelor tipărite din România, un domeniu care oricum pierdea teren în fața digitalului, viitorul nu indică nimic bun. După lovitura provocată de criză, ritmul de scădere se va mai diminua, dar trendul se va menține. Astfel, dacă anul acesta valoarea print-ului este estimată la 62 de milioane de euro, cu 13% sub valoarea de anul trecut, până în 2024 aceasta va ajunge undeva spre 61 milioane euro.

Raportul Global Entertainment & Media Outlook analizează 14 segmente ale industriei de media și divertisment din 53 de teritorii și facilitează compararea datelor referitoare la consumatori și cheltuielile de publicitate.

Segmentele acoperite de acest raport sunt; cărti, media B2B, cinema, acces la internet, publicitate pe internet, ziare și reviste, muzică, radio și podcasturi, publicitate outdoor, video OTT, televiziune tradițională și consum de video acasă, publicitate TV, jocuri video și sporturi electronice, realitate virtuală.

Articolul precedentEstimare BNR: Cererea de credite imobiliare va scădea, iar pentru credite de consum va crește
Articolul următorComisia Europeană a aprobat o investiție de 875 de milioane de euro pentru Autostrada Sibiu-Pitești