Erste Bank: Prabușirea lirei turcești poate conduce la declin al valutelor din regiune

Analiștii Erste Bank apreciază că deprecierea lirei turcești din ultimele zile poate conduce la un declin mai pronunțat al valutelor din regiune, în contextul unei eventuale înrăutățiri a sentimentului internațional, iar leul va rămâne pe un trend de depreciere și ar putea trece de pragul de 4,7 lei pentru un euro, spre finele anului.

Erste Bank arată că monedele din regiune s-au menținut la un nivel stabil în raport cu euro în prima parte a săptămânii trecute, cu excepția leului, care a pierdut teren după ce BNR a păstrat dobânda de referință neschimbată la ședința de politică monetară.

“În condițiile în care fundamentele din ECE nu sunt comparabile cu cele ale Turciei, contagiunea în piețe a fost modestă. Dacă sentimentul internațional se deteriorează în continuare, monedele din ECE ar putea, de asemenea, să se deprecieze ușor”, potrivit Erste.

Analiștii băncii austriece consideră că, din punct de vedere al fundamentelor, cele mai multe monede din regiune sunt evaluate corect în raport cu euro.

“În absența unei înrăutățiri a sentimentului global, coroana cehească ar trebui chiar să se întărească, în timp ce leul ar trebui să înregistreze un declin moderat. Cu toate acestea, factorii internaționali par să primeze în prezent în ceea ce privește evoluțiile valutare pe termen scurt”, se arată în analiza băncii, citată de Profit.ro.

Lira turcească a continuat să se deprecieze și a atins un nou minim record în tranzacțiile overnight, la peste 7 unități față de dolarul american, declinul temperându-se ulterior, după ce banca centrală a anunțat noi măsuri pentru a crește lichiditatea din piață.

Acțiunile mai multor companii înregistrează scăderi la jumătatea zilei, în condițiile în care bănci europene, dar și companii din alte domenii au expuneri semnificative în Turcia.

Erste preconizează un curs euro/leu în jurul a 4,70 de unități în trimestrul al treilea, care ar putea crește la 4,73 de unități spre finele anului. Luni, BNR a stabilit un curs de 4,6607 lei pentru un euro, în urcare cu 0,09% de la 4,6567 lei vineri.

În ceea ce privește evoluția economiei, analiștii băncii estimează accelerarea creșterii PIB la 1,2% în trimestrul al doilea, de la un avans de doar 0,1% în primele trei luni. Raportat la perioada similară din 2017, Erste vede o creștere de 3,8% a economiei românești în al doilea trimestru, după o expansiune anuală de 4% în ianuarie-martie.

Articolul precedentBNR: Rata anuală a inflației poate ajunge la 2,8% în iunie 2020
Articolul următorConsiliul Concurenței aprobă fuziunea între doi operatori de păcănele

Comments are closed.