Erdogan, apel disperat către turci: nu mai cumpărați iPhone!

Președintele Tayyip Erdogan a declarat, marți, că Turcia va boicota o serie de produse electronice din Statele Unite, răzvrătindu-se astfel asupra Washingtonului, cel care a inițiat războiul comercial SUA-Turcia și a trimis lira turcească la minime istorice în raport cu dolarul.

Lira turcească s-a prăbușit recent la un nivel-record, la 7,24 de lire pentru un dolar, lovită fiind de îngrijorările participanților la piață asupra apelurilor și presiunilor inițiate de  Erdogan pentru dobânzi de politică monetară mai mici dar și din cauza înrăutății relațiilor atât diplomatice, cât și comerciale, cu Statele Unite.

Traiectoria lirei a determinat scăderi ale piețelor de capital, dar și ale monedei unice europene, ca urmare a temerilor în privința situației băncilor europene cu expunere pe cele  din Turcia.

Președintele Recep Erdogan a declarat, cu ocazia unui simpozion din Ankara, că Turcia va boicota bunurile electronice din SUA, făcând referire inclusiv la iPhone și afirmând că a luat măsurile necesare pentru a contracara scăderea drastică recenta a monedei turcești.

El a venit în completare spunând că firmele turcești trebuie să continue să producă și să exporte bunurile proprii ale țării. A adăugat apoi că produsele electronice din SUA ar putea purta tarife vamale crescute, măsură privită ca fiind una de retorsiune față de poziția recentă a administrației Trump în această privință.

„Dacă ei au iPhone, noi putem avea Samsung, pe de altă parte. Și mai avem și propriile mărci de telefoane”, a completat Erdogan.

Lira turcească a reușit, marți, să se redreseze de la minimele istorice, consemnând o creștere de peste 7%, la 6,3373 de lire față de un dolar american, după ce banca centrală a Turciei a promis să furnizeze, în continuare, ample lichidități în sistem.

Moneda turcă a pierdut 28% din valoarea sa față de dolar în august și peste 40% de la începutul anului.

Articolul precedentConsiliul pentru IMM și ADRN-NE implementează proiectul „Startup Activator”
Articolul următorCriptomonedele, investiții de refugiu? Pesemne că niciodată

Comments are closed.