Sistemul de energie termică al Capitalei este în colaps, iar soluţia este fuziunea dintre ELCEN şi Termoenergetica, în paralel cu investiții în retehnologizare și reabilitare, a declarat, joi, Claudiu Creţu, administrator special al Electrocentrale Bucureşti.

„Sistemul de energie termică al Bucureştiului este în al doisprezecelea ceas, repet acest lucru de vreun an, doi. Ca în bancul cu Petrică şi lupul, până în acest an unii nu credeau că suntem în colaps, dar iată că toată vara cetăţenii oraşului Bucureşti s-au plâns de calitatea serviciului, lipsa apei calde şi lipsa parametrilor de apă caldă”, a afirmat Creţu, la videoconferinţa Profit Energy.Forum, cu tema „Energia post-coronavirus”, citat de Agerpres.

Reprezentantul producătorului de energie s-a arătat optimist pentru viitorul pe temen mediu, în mandatul noului primar general Nicușor Dan, însă pentru această iarnă veștile nu sunt bune

„Investiţii nu pot fi făcute prin magie în două săptămâni sau într-o lună, aşa că această iarnă o vom trece printr-un management de criză, printr-o gestionare a avariilor cât se poate de rapidă, astfel încât să nu fie probleme”, a susţinut el.

Creţu a arătat că Elcen a modernizat instalaţiile de ardere pentru şase cazane şi mai există unul în lucru, care va fi finalizat luna viitoare, pentru a îndeplini restricţiile de mediu.  Administratorul Elcen a precizat că la CET Sud, care asigură aproape jumătate din consumul din Bucureşti, ar fi nevoie de centrale noi de 200-400 de MW, în funcţie de cât va arăta studiul de fezabilitate, iar la CET Grozăveşti e necesar un grup nou de 50 de MW.

Rădăcina tuturor problemelor în sistemul de termoficare al Bucureştiului stă în această împărţire a producătorului ELECEN, pe de o parte, la Ministerul Economiei, Energiei şi transportatorul şi distribuitorul de energie termică, RADET, actualmente Termoenergetica, în subordinea Primăriei Capitalei. Soluţia corectă este integrarea sistemului”, a mai spus Creţu.

Pe de altă parte, scenariul revenirii ELCEN în subordinea Primăriei Generale este afectat de probleme de financiare pe care le au ambele entițăți. În acest context, o altă variantă pentru care se fac deja calcule este preluarea activelor ELCEN de către Romgaz, companie în care statul este acționat majoritar, prin Ministerul Economie și Energiei.

Indiferent de varianta aleasă, oficialul ELCEN susține că o decizie trebuie luată rapid, astfel încât din cel mai târziu în 2021 să fie demarat programul de investiţii. În paralel, există și un proiect de reabilitare a conductelor pe fonduri europene, depus în iulie 2020.

Articolul precedentVIDEO Florin Cîțu: Căutăm soluții pentru a prelungi și în 2021 posibilitatea amânării ratelor bancare
Articolul următorNoi măsuri de ajutor pentru angajatorii afectați de pandemie: Firmele cu datorii, iertate încă un an