Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat joi că ministerul și băncile lucrează la un proiect prin care posibilitatea de amânare a plății ratelor să fie prelungită și anul viitor. În mod normal, facilitatea expiră la 31 decembrie, dar sunt semne că economia nu își va reveni prea curând. Potrivit datelor oficiale, de la începutul stării de urgență peste 330.000 de români și-au amânat cu până la 9 luni plata ratelor.

Amânarea ratelor pentru clienții băncilor cu până la nouă luni este cel mai generos program din Uniunea Europeană. A fost greu, pentru că înseamnă costuri pentru sistemul bancar, pe care aceștia l-au acceptat în aceste condiții dificile, dar uite că a funcționat”, a declarat, joi,  Cîţu, la „Banking Forum Online”.

Sunt peste 330.000 de clienți care au beneficiat de această facilitate și acum ne gândim, împreună cu sistemul bancar, la ce facem după 1 ianuarie. Pentru că este clar că economia nu și-a revenit și s-ar putea să avem astfel de facilități. Ne uităm la mai multe variante, putem să ne gândim chiar la o prelungire a acestei perioade. Dar repet, acestea sunt scenarii pe care le lucrăm cu sistemul bancar, dar putem să plecăm de la o prelungire, până la variante care sunt mai soft, pe anumite cazuri specifice, unde vedem clar că sunt anumite sectoare unde oamenii nu pot să își revină, rămân în șomaj tehnic, sunt închise datorită deciziilor Guvernului”, a mai precizat adăugat Cîțu.

Ministrul Finanţelor a precizat că decizia va fi luată după un studiu de impact, pentru ca și mediul bacar să fie pregatit. „Aş vrea întâi să vedem, împreună cu sistemul bancar, efectele: ce s-a întâmplat până acum, ce costuri au însemnat aceste nouă luni aproape şi ce putem să vedem în viitor. Iarăşi este important, pentru că noi am putut să luăm această măsură în urma deciziei EBA (Autoritatea Bancară Europeană n.r.) în care băncile nu erau forţate să facă provizioane”, a afirmat Cîţu.

Potrivit Ordonanței de urgenţă 37/2020, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente este cuprinsă între o lună şi 9 luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020.  Prevederea se aplică atât debitorilor persoane fizice, cât și firmelor.

Articolul precedentANAF a declanșat operațiunea „Mercur”, cea mai amplă verificare a comerțului online „la negru”
Articolul următorELCEN: Sistemul de termoficare al Capitalei este în colaps, soluția e fuziunea cu Termoenergetica