Ordonanţa privind eşalonarea la plată pe o perioadă de 12 luni a obligaţiilor fiscale a fost prezentată într-o primă lectură în şedinţa de Guvern, iar până la următoarea şedinţă va intra în dezbatere publică, a anunțat joi seara ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„OUG priveşte mai multe măsuri fiscal-bugetare şi modificări ale unor acte normative. Să vă prezint cele mai importante elemente ale acestei ordonanţe: în primul rând, având în vedere că se apropie 25 octombrie, venim cu o completare şi cu o înlesnire la plată pentru obligaţiile bugetare restante după data declarării stării de urgenţă, administrate de organul fiscal central. Este vorba de o reglementare simplificată, o procedură simplificată de acordare a unei eşalonări de plată pe o perioadă de 12 luni pentru obligaţiile care au fost acumulate fiscale, bugetare, acumulate de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie. Foarte important, beneficiarii acestei facilităţi sunt toţi contribuabilii, indiferent de forma de proprietate, inclusiv cei care au în derulare o înlesnire la plată potrivit Codului de procedură fiscală şi care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la data declarării stării de urgenţă„, a menţionat Cîţu.

Pentru a beneficia de eşalonare, contribuabilul trebuie să depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, la care poate anexa graficul de eşalonare și valoarea estimată a ratelor de eşalonare. Obligatoriu este ca solicitantul să nu aibă obligaţii bugetare restante la data declarării stării de urgenţă, să nu se afle în dizolvare, să fi depus toate obligaţiile fiscale, să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa sau răspunderea solidară. În cazul companiilor care sunt în procedură de insolvenţă, dar care şi-au plătit ratele, deci nu au avut restanţe, Guvernul va veni cu o reglementare separată, a precizat Florin Cîțu.

Articolul precedentELCEN: Sistemul de termoficare al Capitalei este în colaps, soluția e fuziunea cu Termoenergetica
Articolul următorAlertă: Atacuri de tip real-time phishing împotriva clienților a 3 bănci: Raiffeisen Bank, Alpha Bank, ProCredit