Economia Spaniei a scăzut cu 18,5% în trimestrul al doilea al anului, peste estimările analiștilor, anulând toată redresarea de după criza financiară din 2008. În primele trei luni, PIB-ul țării s-a redus cu 5,2%. Este cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia spaniolă.

În ritm anual, economia Spaniei a scăzut cu 22,1% în trimestrul al doilea, după un declin de 4,1% în primele trei luni din 2020. Până la începutul acestui an, economia țării, a patra a zonei euro, a înregistrat 24 de trimestre de creştere consecutivă şi începuse să se redreseze deplin după criza financiară din 2008. Principalele cauze care au generat scăderea record a PIB-ului au fost reducerea consumului privat și a exporturilor, pe fondul măsurilor de izolare luate, în martie, de autoritățile de la Madrid pentru combaterea pandemiei, acestea fiind unele dintre cele mai stricte din UE.

O creștere îngrijorătoare s-a înregistrat și în rândul șomerilor. În trimestrul al doilea, rata şomajului a urcat la 15,33%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, de la 14,41% în primele trei luni ale anului.

Guvernul de la Madrid estimează o contracție economică de 9,2% anul acesta, urmând ca, în 2021, PIB-ul să avanseze cu 6,8%.

După anunțul Marii Britanii privind plasarea în carantină a persoanelor care revin din Spania, analiştii se aşteaptă ca sectorul turismului din țară să se redreseze mai lent în trimestrul al treilea. Luna trecută, guvernul de la Madrid a anunţat că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, extinzând eforturile de protejare a sectoarelor cheie ale economiei. Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut, notează Agerpres.

 

Articolul precedentBCR, profit de peste 100 de milioane de euro în primul semestru
Articolul următorEconomia Franţei ar putea ieși mai bine din criză decât arată prognozele