Economia Franţei ar trebui să aibă o performanţă mai bună decât declinul de 11% estimat pentru 2020, a afirmat vineri ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire,, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Măsurile adoptate de Guvern, cum ar fi ajutorul de stat pentru companii şi decizia de a nu majora taxele pentru a încuraja cheltuielile de consum, ar trebui să sprijine o redresare spre finalul anului, a explicat oficialul francez.

„Vom lupta pentru a ne asigura că putem face mai mult decât declinul de 11%”, a dat asigurări Le Maire.

Declaraţia sa vine după ce datele oficiale publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Insee) arată că economia franceză a scăzut cu 13,8% în trimestrul doi din 2020, cel mai sever declin de după Al Doilea Război Mondial, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

După introducerea în 11 martie a măsurilor de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei, s-a înregistrat un colaps al consumului, al investiţiilor şi al comerţului, se arată în raportul publicat de Insee.

Totuşi, declinul din trimestrul doi din 2020 nu este atât de sever precum cel estimat luna aceasta de Insee, de 17%, sau de cel previzionat de analişti, de 15,3%.

De asemenea, Insee a revizuit datele din primul trimestru, când a doua economie a zonei euro a scăzut cu 5,9%, faţă de un declin de 5,3% previzionat iniţial. Este al treilea trimestru consecutiv de scădere a PIB-ului, într-o recesiune care a început în trimestrul patru din 2019, când economia a fost afectată de grevele la nivel naţional.

Datele publicate vineri arată că în trimestrul doi din 2020 consumul gospodăriilor a scăzut cu 11%, investiţiile companiilor cu 17,8%, exporturile cu 25,5% iar importurile cu 17,3%. Cel mai sever declin, de 24,1%, a fost înregistrat în sectorul construcţiilor.

Datele Insee vin la o zi după ce Germania şi SUA au raportat scăderi record ale economiilor lor în trimestrul doi din 2020, de 10,1% şi, respectiv, de 32,9%.

Articolul precedentEconomia Spaniei, declin ISTORIC în urma pandemiei de Covid-19
Articolul următorGuvernul a adoptat majorarea alocațiilor. Ele vor fi DUBLATE în 2022