Ludovic Orban a anunțat luni, după şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare, că punctul de pensie va crește din ianuarie 2022. Liderul PNL a dat detalii despre liniile generale ale proiectului de buget, care trebuie să urmărească ținta de deficit de aproximativ 7% din PIB, și a făcut noi precizări privind tăierea unor sporuri și a voucherelor de vacanță. 

”Va fi un buget prin care să creștem investițiile, prin intermediul căruia să creștem absorbția fondurilor europene. Ne-am propus ca 50% din investiții să fie finanțate din fonduri europene nerambursabile. 

Am discutat anumite măsuri pentru restrângerea cheltuielilor. Trebuie să fim foarte corecți: atât Comisia Europeană, cât și agențiile de rating urmăresc nu doar atingerea deficitului bugetar, cât și evoluția deficitului structural – cheltuielile pe termen lung. Trebuie să arătăm sănătatea bugetară a economiei României. Detalii vor fi comunicate public de Guvern”, a spus Orban. 

Surse: Guvernul pregătește TĂIERI pentru bugetari: sporuri PLAFONATE și vouchere de vacanță – ELIMINATE. Reacția PSD

Întrebat dacă vor fi eliminate voucherele de vacanță, fostul premier a răspuns că cele emise pot fi folosite anul acesta. 
”Rămân valabile voucherele de vacanță emise anterior și care pot fi folosite în cursul anului 2021. Nu se emit noi vouchere de vacanță pentru că sunt vouchere care sunt valabile în cursul anului 2021. Se va lua o decizie la nivel guvernamental”, a adăugat Orban. 

În privința sporurilor, liderul liberalilor a precizat că va fi eliminat cel acordat prefecților și că, în urma unei analize, ”se va lua o decizie justă” și în legătură cu celelalte. 
”Am discutat să se facă o analiză amplă a tuturor tipurilor de sporuri, dar nu am luat o decizie. Pe baza acestei analize se va lua o decizie justă. Există o decizie legată de sporul de 30% acordat Prefecturilor, care nu se va mai plăti odată cu adoptarea bugetului de stat”, a spus fostul premier. 

Liderul PNL a mai anunțat că pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022 – se vor indexa cu inflația și cu până la 50% din creșterea reală a salariului mediu. Între timp, veniturile vârstnicilor vor fi recalculate pe baza unui sistem echitabil. 
”Există o decizie privitoare la pensii – vor crește din 1 ianaurie 2022. 

Sistemul de a crește punctul de pensie în iulie, în septembrie a provocat multe anomalii, discrepanțe la categorii de pensionari cu o contributivitate similară. Am discutat și de procedura calculului punctului de pensii, care să facă dreptate. Procedura de recalculare urmărește ca, dacă un pensionar are o contribuție similară, să aiba aceeași pensie indiferent de anul în care s-a pensionat.

În planul guvernului există obiectivul privind realizarea unui proiect de lege a pensiilor care va cuprinde, evident, și reglementări privitoare la pensiile speciale, de serviciu, ocupaționale. Există un acord între PNL și USR-PLUS de a susține modificarea legii privind statutul parlamentarilor pentru abrogarea legii care permite acordarea pensiilor speciale pentru aceștia”, a conchis Orban. 

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentFlorin Cîțu NU renunță la eliminarea sporurilor bugetarilor care nu fac performanță. Ce spune despre subvențiile pentru companiile cu pierderi
Articolul următorPremierul Cîțu pleacă la Bruxelles joi și vineri, în vizită la Ursula von der Leyen, Charles Michel și David Sassoli

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau