Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că prin noua lege a pensiilor, fiecare pensionar va avea din 2021 o pensie cel puțin dublă.

De asemenea, liderul PSD a adăugat că de săptămâna viitoare va fi publicat proiectul de lege pe site-ul ministerului de profil pentru a fi dezbătut public.

„Cel mai târziu joi, săptămâna care urmează, va fi pus în transparenţă decizională şi vor începe şi consultările. Fondul de pensii creşte semnificativ, dar impactul bugetar este acoperit. Nu sunt probleme din punct de vedere al impactului bugetar”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Cum se va atenua impactul bugetar ale acestor majorări de pensii nu a explicat deocamdată nimeni din Executiv.

Dragnea a mai spus că majorările se vor face în etape, pentru ca în 2021 pensiile să fie duble.

„Luna iulie va fi cu inflaţie negativă. Ghinion. A crescut punctul în 2018 la 1.100 de lei, deci cu 10%, va creşte la 1.265 lei în 2019. În 2020 punctul de pensie se dublează. Este cea mai mare creştere care a existat vreodată, cred că nu numai în România, a punctului de pensie. Creşterile vor fi etapizate. Noua lege a pensiilor va schimba lucrurile în bine pentru foarte mulţi pensionari, fiecare pensie va fi cel puţin dublată în 2021. Cum se calculează? Valoarea punctului de referinţă care este 75 se înmulţeşte cu numărul de puncte în perioada în care ai muncit şi îţi dă pensia. Dacă ai 40 de puncte acumulate înmulţite cu 75, ceea ce foarte mulţi au, obţii o pensie de 3.000 de lei”, a explicat liderul PSD.

„Aici sunt nişte date extrem de interesante şi răvăşitoare. În 2016, 3,639, 746 de pensionari români aveau pensia sub 1.000 de lei. În 2018, 929 de pensionari români i-am scos din acea categorie şi au mai mult. Acesta este doar un prim pas. Între 1,500 şi 2.000 azi sunt mai mult cu 327,609 de pensionari români. Aceasta e o creştere foarte mare. O să vedeţi ce rezultate apar în anul viitor pe evoluţia unor pensii în cazuri concrete din piaţa reală”, a completat Dragnea

Tot duminică, la același post TV, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat că bugetul de asigurări sociale se va dubla, însă Guvernul PSD-ALDE poate suporta costurile fără să depășească limita de 3% din PIB impusă deficitului.

„Săptămâna viitoare suntem pregătiţi să prezentăm legea în ansamblu, pentru că se schimbă şi formula de calcul şi vor avea de câştigat pensionarii. Va fi o perioadă de o lună de zile de dezbatere publică, cu activitatea foarte intensă pentru noi, pentru că avem secretari de stat care sunt pregătiţi să meargă în judeţe să le explice oamenilor. După care va veni la Guvern pentru avize de la ministere, ministerul de Finanţe şi altele, se propune ca hotărâre de Guvern şi apoi se duce spre Parlament. La mijlocul săptămânii (o vom prezenta –n.r.). E foarte posibil să sufere modificări şi atunci cifra să fie mai mica sau mai mare (cifra de impact bugetar –n.r.). Da (vom cheltui de două ori pe pensii decât cheltuim acum -n.r.). Sunt bani. A fost vreun moment de când am fost la guvernare când nu au fost bani de pensii şi salarii? Domnul Iohannis este într-o campanie electroală perpetuă şi nu cred că îl interesează nici pensionarii, nici salariaţii”, a declarat ministrul Muncii, la Antena 3, citată de Mediafax.

Lia Olguţa Vasilescu l-a mai acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că nu ştie să citească un buget.

„Domnul preşedinte am înţeles că are părinţii pensionari în Germania, deci s-ar putea să nu ştie cum au crescut pensiile în România. Dar noi putem să îi trimitem nişte copii după taloanele de pensii ca să vadă şi el cum au crescut pensiile”, a mai spus ministrul Muncii.

Articolul precedentSenatorul CHF propune introducerea răspunderii penale pentru șefii BNR
Articolul următorRetailerul japonez Miniso a intrat în România

Comments are closed.